Monday, November 22, 2010

Mari Bercita2 Tinggi...hihihiiii....

Ape salahnye nak berangan satttttt.....dongki tol la...
Kalo tak dapat beli pon,sekurang2nya dapat gak la cuit2 sikit,kan...Mau cuit kete orang dijalanan? Ilang akal ape? Kat sini je la tempatnye yang bole cuit2,duduk2, sandar2, ko nak hogah2 pon bole..Tapi ...apekejadahnye pulak,kan?

Venue : MARTRADE,Jalan Duta
Date : 20-21 November 2010....Abesh dohhhhh...2 ari sajo...

Memula tu memang malas kedahak nak pi..Amir ar ni...sebokkkkkkkk je nak gi tengok.Malam2 sebelum tido,dia da zikir2 kat tlinga aku ni soh bangun awal2 esoknya.Koser aku tauuu..Panass telinga neh..
Sok pagi saje je aku buat2 busy..hihiii...gi kedai la,gi umah Along la,nak sidai baju la..Nak masak dulu la,nak itu la,nak ini la..hahaahhaaa...muka suda tukar jadik itam!! ati manyak panas...
So,kesian lak aku nengok kan..Ye la,start dari lepas raya tu ari,kitorang jarang dapat spend mase together2..Dia sangat sibuk..so,aku pikir,jangan ler hampakan dia kan..? syiannn...pegi ler jugak,Buat la muka cam terpegun,tarkasimaaa kan..?Walau pada hakikatnya memang ponnn terpegun..
Giler mengancam kooo kete nyer...perrgghhh...leleh ingus bagai la kalo dapat pkai..

Bak kata Puan Rozita Sendayu Tinggi,naik kete mewah ni,menjadikan dia sedikit bongkak dan bangga diri..Betulkah?hanya jauhari mengenal manikam..Tepok dada tanye la selera..Mau jadik bongkak,bongkak lah jadiknyer ..mau merendah diri,rendah diri la jadik nyer..tu sume hanya empunya badan yang merasanya..:)




Ko bayangkan aku punye beso,kete ni lagik beso...wahhhh gituuu..
Pasan abang yang cekak pinggang tu? Dia cakap ape tau?
Murah je Roadtax diaaa...800 JERRRRRR...
roadtax kete papa lagik mahal,3k...
Ek elehhhh....aku rase nak sepak je dengan stereng tu!!
Samdol toll... memang la 800...tengok la kete tu zaman bile...cetttt!!!!
800 tu consider RM8000 kalo semalam ko beli...aku yang cetek ilmu kete ni pon bole pikir..
Harap kete je mahal...
Yang emo ni nape?hahahahaaa...macam la kete tok aku,kan?
;p

Tak mahal la kete ni....1 juta JERRRRRRR....
Buat gi paso beli ayam je nehhh...ape de hal...
Cehhh...belom kaya da bongkak..patut la tak kaya...kihkihkihhh...


Ok ..done!! aku da oder dah...
Tapi ice blended la..bukan kete ni...tuan punye kete kot kat belakang tu...
Cuak je nengok aku.Macam la aku reti nak drive kete ni..Tak ilang nyerrrr...
usoh ler takuittt...;p

Cadang2 nak beli ni untuk pusing2 kampung..mengimbau nostalgia sekitar kampung kelahiran..pastu ..JUAL...
waaaahhhh gitu,kan? pkai sekadar nak imbau nostalgia jer...
Dalam mimpi pon tak tentu dapat...









Aku ni da macam broker kete daaaaaaa.....

hahahahaaaaa.....


Go back in time...1957...

Berborak2 dengan bapak mertua,kadang2 macam tak abes critanye..Ade je crita yang dibualkan.. Kadang2 kelakor,kadang2 seram,kadang2 tenganga sebab info hot2,macam2 reaksi la..Ntah camne bole tebukak crita pasal duit syiling 'tutup pusat' , tebukak gak crita pasal surat khabor Edisi Khas sempena ulangtahun kemerdekaan yang ke 50..Tu pun FIL ade simpan!! hahahahaaa...Dia buat koleksi..Kisahnye ade keluaran khas selama seminggu sempena ulangtahun 50 tahun kemerdekaan 3 tahun lepas.. New Straits Times yang bikin.. Tak plak aku pasan sokkabar ni ade dijual..

AWESOME...!! COOL...!!

Takat ni,paper paling lame aku penah baca n tengok,seingat2 sekonyong2 aku bole bepikir,membaca,tahun 82 kot... sokkabor Jawi.. Arwah Abah memang bace paper Jawi,smpai la tamat siarannya sekitar awal 90-an kot... Sebab tu kami adik bradik bole la bace Jawi..Tak ler pandai sgt..tapi tak jugak la buta Jawi...gituuu...

Meh la kita imbas camner la rupe nyer kalo zaman kite ni masih ade paper edisi gini,dengan tulisan,ejaan gini... mesti best kan..cool lah!! :)




15 seng saje hokei reganya...Mother In Law kate,dedulu nak mendapatkan paper,same gak la macam nak mendapatkan gula..
( kalo ikut rega gula sekarang ni,alamatnye setahun 2 kali ler naik rega paper...;p )

Oooooo.... ni keluaran Singapura rupanyaaaaa.....
baru pasan sat ni Dowhhh,...


iklan rokokzzz...





Aku sure dedulu nyer neskopi lagik sedap dari yang sekarang ni..


Kalo sekarang ni tau2 je la gambor sape kat muka depan...hohohohooo....
Achummmmmmmmmmmmmmmmmm....
mahhh...mahhh..mahhhhh...


Kalo sekarang ni iklan gayak gini,alamatnye nak mendapatkan modal bikin ini pelem, sangatlah susah...




Seronok dapat tengok paper gini... Bukan selalu pun diorang nk terbitkan semula...tapi baguslah..At least anak2 muda sekarang ni termasuk la yang tak berapa nk muda cam aku ni,dapat tengok,dapat rase,dapat bayangkan camner arwah2 makpak kita,tok2 kite ni hidup...Bagaimana payah diorang nak mendapatkan kemerdekaan...Cewahhh...ade unsur2 emo disini...
Kengkadang kesal gak tau,apesal la aku tak penah tingat nak simpan sume kolesi2 simpanan arwah abah..Arwah abah aku ni,dedulu suka sangat ngumpul macam2 benda..yang herannya,sume dalam 1 almari..Tersusun rapi,cantekkkk jer dia susun..Baju keje dia,dari start keje sampai la pencen,sume ade dalam lemari tu...ishhkkk..mane peginye pon aku tatau..

Seingat2 aku,lepas Abah meninggal,aku sempat simpan koleksi lighter2,mancis2 dia yang dilumpul dari kapal2 yang masuk melalui Port Klang..Arwah Abah dulu kejenye kat Imegresen..Pemandu 'Bot Senyap'... Alaaaa...yang gi serang hendap kapal2 ke,tongkang2 ke ,yang masuk secara haram atau mau seleudup barang kawalan,barang2 yang dilarang masuk,bercukai ke Port..Bot nyer kalo buat rondaan malam2 kat laut,memang takkan dengor bunyik enjinnye...

Rindu kat Arwah Abah... Semoga damai dia disana..insyaAllah...Al-Fatihah...:'(


Friday, November 19, 2010

Beckam @ Bekong @ A.K.A Bekam...hehehehehe

Tak terlewat rasenye nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha,kan? Selamat bekorban, untuk sedara2,sahabat handai dimana jua kamu berada..Bekorbanlah untuk sesuatu yang baik..jangan mengorbankan diri untuk kehancuran diri sendri..Mendalam maknanye tu...:)

Da nama pun raya kan...? Kunjungan saudara mara ke,kepulangan saudara yang jauh diperantauan ke,adalah sesuatu yang kite tunggu..Feel nyer tak same dengan balik time2 biase ni,btul tak? Kalo tak rase,samting wrong la tu...Kene la buat treatment ni...Wahhh...bgus nehhhh untuk promosi..hihihiiii...

Mantan Brother In Law aku ni dok kat Kanada...hihihiii...ejaan cam konpius jerr... Bukan CANADA ke? Kanada tu orang Mesia je panggil.. panggilan manja untuk Kedah...aummmm...
Aku pun susah nak terangkan bebanyak sebab aku belum dilantik jadik Duta bisnes dia...hihihiii...Rasenye peluang tu cerah kot..sebab aku satu2nya yang mengorbankan diri untuk acara pembekaman...wahhh....cam serius je acara ni,kan..Harapkan menantu?cessss...!!! penakut ya hamat...( harap2 binik dia soh laki dia baca entry ni..besttt!!bestt!!!!)

Aku penah bagitau kalo tak silap,tangan kanan aku ni sakit..Da brape kali urut termasuk sendrik urut pon tak mau gak jalannya.. So,sementara mantan BIL ni ade kat sini,aku try la buat beckam neh...takut??tak jugak..biase jer..sebab tak penah buat kan..? rasenye tak leh nak bayang camana..gitu..

Kalo dedulu,aku bayangkan buat bekam ni,kene cucuk2 dengan jarum..pastu jarum tu dibiorkan tepacak kat tempat nak dibekam tu..Tapi sekarang ni,peralatan da canggih uuu...Sume ade mesin sendrik..Canggih tu tak la canggih mane..Tapi heran ler,benda2 cenggini,orang China cepat tol belajo..Bagusss...bagusss...


Ni da lepas kulit tu dipam untuk sedut darah tu bekumpul kat 1 tempat.Pastu baru la bole cucuk2 kt tempat kene pam tadik tu...ngeri tak?

Ni la rupe darah yang disedut keluar..Teknik gune api pon ade gak..tapi cam lambat jer,kan..?Yang gini lagik cepat dan mudah..Tengok ar tu...perrrgghhh..Darah yang kuor tu...iisshhhkkk....isshhkk....

Real kan...? memang ar real...cehhh!!

Dalam 5-10 minti je nak tunggu dia kuor..Pastu releasekan angin dalam bekas bekam tu,kuor la darah tu... wuiihhhh...real lagikkk..!!!

Gelik ke tengok darah?eeehhhh...aku da tak kesah dah..Da biase tengok..Dedulu tengok doktor cabut gigi bongsu orang,yg jijik2 pon ado,contoh cam nanah2 bagai tu kan..so,da tak heran la..Darah yang bertoksin ni dia akan membentuk pejal..cam ketul2 la..dari cara darah ni kuor pon bole tau orang tu ade jenis penyakit ape..BIL aku kate,penah sorang tu,kali ke 3 pam,kuor asid..asid apetah dia kate aku tak ingat..Tu tandanya ade kencing manis..

Actually bekam ni pelbagai fungsinya...Menghilang dan mengurangkan penyakit pon bole..

HUKUM BEKAM ITU ADALAH,SUNNAH..
Sangat digalakkan berbekam untuk mengeluarkan darah2 kotor yang ada dalam badan..
InsyaAllah,aku nak praktikkan dalam kehidupan..

Da macam rupe tempat landing UFO...hihihihihi....tu la bekas kene bekam kat siku i...

Alatan dia sangat mudah dan simple.. Ni tempat pam tu...
Bekas kaca tu,yang benornya adalah bekas plastik jer..Ianya berfungsi untuk menyah udara yang menbolehkan kulit kita disedut..

Alat ni,sape2 yang penah test darah,mesti tau...Sama la camtu... jarumnya pun same.Cuma kegunaa untuk setiap pesakit,kena la disteril @ dinyah kuman.. jarum kene tukor utnuk setiap pesakit.Tu procedur stended la kan...


Lutut aku ni da rase sangat ok..Da tak sakit..cuma lengan ni je la,masih sakit..Takkan nak elok trus lak kan? Tak tido 'Tok Moh' kalo cenggitu.. tak renti2 orang datang umah lak kang...

Sekarang ni BIL tengah mendalami bidang refleksologi lak..pasni ade peluang ler tambah jadik Duta Refleksologi lak,kan....hihihihiii...

**dik...ko jangan jeles ek...darah ko tu asik bederau jer..tu yang kene rejek jadik Duta tu..**


Thursday, November 11, 2010

Minat @ pendapatan?

Al-kisahnye...Raya tu ari akak tersalah tido agaknya.Bahananya,tangan ni sebelah sengal,sakit,kadang2 kebas..Dah gi urut,tapi masih same gak hasilnya.So,aku terpaksa la urut sendri.Kadang2 soh Amir yang urutkan.Tapi paham2 jelah kalo da namenye lelaki yang ngurut.Sakit ati lagi kuat dari sakitnye cara dia ngurut.Bagai tak mahu dipicitnye..Ishhkkk..Ingat batang pinang ke hape,kan...?
Bek aku urut sendri..heheheheee...

Tempahan manik ade yang menyusul tapi tak mampu aku laksanakan.So,sape2 nak cepat,terpaksa aku tolak.Ade 2,3 orang yang tak kesah,so,aku perap la dulu..Ni baru siap..At least dapat la pakai Raya Haji,kan..kan?






Ade lagi 2 lai aku tengah buat..Later aku hapdet lagik..

Daaaaa... :)

Colours OF Pocoyo ..

Why Pocoyo?
Sape yang penah tengok katun Pocoyo,tau la camne rupe Pocoyo tu...
Kitorang panggil dia cenggitu sebab dia cute cam Pocoyo...:)

Kali ni,layan gambor je..Malas nak taip banyak2...tangan masih sakit...








Gambor ni kene komen sikit..
Konpius nehhhh...sape yang kene agah sebenornyer...hahahaahaa...










Google