Thursday, September 30, 2010

Bunga Pahar Edisi Tradisional - Episod 2

Tak sudah2 lagik akak menyiapkan bunga pahor orang ni weiii...Mane sempat u..Selau jer ade hal la,penat la tapi yang paling utama malas koser akak nak buat aihhh....Rase cam,alahhhaaaiiii becintanye nak buat..Tu baru 25 ketoi..Kalo yang order berpahor2 cam orang kawen tu?fengsan Akak la weii...Sebab tu benda2 yang nak kene on time ni koser akak nak amek tempahan.Maklumla kan,bulan raya cenggini memang banyak agenda yang spontan2 gitu..Alasan ko ekkkk!! ;p

Nak taknak kene buat gak..Rajin2kan jugek la tangan ni menyudahkannye..Sib baik ko lagi seminggu nak gune..Kalo idak ade yang aku buat2 tak perasan je,kan..?


Bunga yang sebelum dililinkan..

Cara2nya..Nak kene cairkan la lilin biase yang kite gune mase black out tuuu dalam bekas besi..akak gune tin ayor jer.kerat la kepala dia..pastu potong la lilin yang beli kat kedai Muthu tadi dalam seinci dua gitu,sumbat la dalam tin tu..tin tu nak direct ke api pon bole..tapi pastikan jangan sampai dia melengut tukor kaler itam..Kang jadik black rose plak bunga pahor tu.Ataupun bole di letak macam nak kukus tu..Macam aku,aku letak dalam periuk kecik yang ade air..Bior la sampai cair lilin tu..Bila da cair,bole la celup sekali sampai kat pangkal bunga tu.pastu.......

Ni la hasilnya..da takde la 2 tone kalernyer..jadi 1 kaler je la..

Beza bunga ijo tu denganyang lain2 tu,kaler dia..pasan tak?pasan tak?pasan takkkk?


ni amek dekat2 cikit..kasi compare la dengan gambor yang 1st td yer...

Episode ke 2 ni kira episode 2nd last la..Pasni nanti Akak update lagik bila da siap yer..
Nampak ler sikit macam banyak N3...hegegegegeeee...poyos!


Wednesday, September 29, 2010

Big Smile of the Day..

Malam tadi acara repeat makan kat Wong Solo..Kali ni bawak Along aku n Yayan.Sepatutya malam kelmarin peginya,tapi dek ujan yang tak berenti2,maka macam tak best je nak bejalan2 nanti,kitorang pospon la ke malam tadi..Dalam pkul 9 sampai sana,punye la ramai ya umat....Sepenuh2 restoran.Yang ade kosong kt tempat besila je.Tu pun belum bekemas.Along aku mane leh dok besila lame2.Sakit tulang temulang dia.Mata dia dok melilau gigih mencari meja yang kosong supaya dia takyah nk besila2 sopan ni..

"Cu..tu meja kosong..eehhh..Fahrin Ahmad la.."

Wahhhh..."Pi la dok dulu Long.."

heheheheeee...aku pun heran nape dlm byk2 meja kat sebelah dia bleh kosong...;p
Mungkin da jodoh i kan nk dok sebelah meja dengan FA..auuummm...
Bedua je dengan adik dia..perrrgghhh..Ensem u...auuwww...
Nak ku tegur,dia tengah makan..Cam tak sopan je kan..So,aku tunggu la dia abes makan,rilek2 dulu kan..Terus je i tegur..time tu da tak brape ramai..Tapi kot aku yang over mintak amek gambor..pedulik hape i? Kot tak mintak kang,melepessss la ...Tapi i bagi can la kat Yayen..Dia dok sebelah FA..

"Fahrin,bleh tak amek gambar?"

bole bayang tak betapa sweet sore i?haahahhaa...

"Ehh..bole..bole..."
Terus je dok sebelah Yayan..Aisehhhh...apadaaa....

Snap..snap...

AISEHhhhhhhhhhhhhhhhhh...Apepasal la tak tekeluor dari mulut aku ni nak mintak amek gambor dgn dia,kan?sengal tol la ko Cu...**tampor muka**

Borak gak la dengan dia tanye nape da lame tak update FB..Dia busy lepas balik Umrah tu ari..Dia kate la..Aku ade add FA dlm FB.tu yg tau xtvt dia tu.
And u know what,dalam pkul 1 lebih mlm td,dia update FB dia..ngeh3x...agaknye dia tingat kat i agaknya...ahhhh..podahhhh...


Gambor ni yang aku tegelak tengok.
1st snap je tgn trus naik jadi Otomen..sabor je la..
FA tanye,aikk..nak amek gambor kene buat tangan cenggitu ke?
Kening dia macam Vanilla Ice la..


Aku jarang sangat jmpe artis..sebab selalu lepak kedai mamak je kan...;p
So,ni kira contoh artis yang tak sombong la.Mau gak dia beborak2 dengan kita.
Serem gak aku dengor bile
Mak Merah kene hamun ngan Nasha Aziz kat butik terkemuka..
Very rude la as a public figure ,kan?
Dan kesilapan beso la dia hamun Mak Merah..hahahahaa...bloggers divasgitu..abes la dia libas balik..Natijahnya,kuor la kt paper..senyap je NA smpai sekarang..parkinson gamaknya..Dia tu aku rase memang ade bad attitude la..


Wednesday, September 22, 2010

My Manja Choki..

Kakinya sakit....

Jalannya berdengket2...


Agaknye angkara menunjuk hero bila telepas ariraya tu ari..Nak aku apekan..Da namepun Choki..Biorkan..tapi tak nye dia reti serik..heheheee...da namenye pun hewan kan...
Kalo serik pun,sekejap jer...pastu dia sebok la ngiau nak kuor.






Malam tadi,dia sendri yang panjat kt Amir..Baring..Sweet je tengok..


Raya Ke-2..

Menjadi amalam tetiap tahun,raya ke 2 musti flight kene landing kat umah Ongah aku..So,tahun ni,Uda,Along,alang,Abng,aku dan tuan tanahnya dapat la bergabung malatop complete 6 bradik amek gambor..Alhamdulillah..Serasa2nya ade dekat 3 kali raya kot tak dapat amek gambor sesame..hhhmm..Maklum la..Raya masing2 da ade kuarga..da becucu bagai..pergerakan tu sume kene ikut kata majoriti la,kan..?
Tiap kali raya Abang aku mesti check-in kat otel caliponia aku..So,awal2 aku da bagitau,raya ke 2 tu terus je landing kar umah Ongah..Senang keroje..takyah aku nak tunggu2 kat umah,sekali harung je.Balik nanti baru la terus gi umah aku..gituu..



Ikut pusingan jam...Atas kri ke kanan tu..Along,Ongah,alang..
Bawah kanan ke kiri,Uda Abang n aku ( Ucu )..
Pasan tak susunannya...hagagaggaaa....kecik..kecik ke besORRRR punyerr..!!

Ni dengan satu2nya ipor pompuan yang ado...

Ni la adik bradik pompuan yang ade..Sayang semua..Kami saling memerlukan antara dengan yang lain..sobb..sobb...amma elekk..appa elek...adik bradik la tempat menumpang kasih..


My Uda..Yang paling rapat sekali dengan aku..macam kembor siam..cume tak melekat je.Kalo melekat,naya beb...

Uda n Pocoyo...
Cucu sedara ni..

anak sedara aku bersama anak sedara dia..paham?
Yang pompuan tu anak sedara aku..Yayan tu anak sedara Fatyn..hehehehee..Cucu sedara aku la tu..

Anak abang aku ni..
Dia tanye aku,nape idung aku kembang kempis..hahahhaa...
mau tak,nak tecabut nyawa dibuatnya naik tingkat 4 pastu dia terus tengok idung aku..Betuah nyer budak..:D

Abang Pocoyo..Farris Aiman..Cucu sedara..

Fazreen aka Aein..Anak sedara ..anak Ongah..
Nurul Hana..Anak abang..kalo tak dulu nak letak name Nurul Izzah..Time tu kan hot kes DSAI.Gi pejabat pendaftaran sekali name tu punye la ramai yang gune.Kuota da penuh..pergghhh..penangan sungguh la ...

Nur Iman Azmi...

3 bujang ni serase2nya belum penah kuor dalam blog aku..Ni anak Alang aku..
Hafi Farhan,Fizi Farhan dan yang bongsu tu Faiz Farhan..

Nurul Abidah Shukor.. Da anak2 dara anak abang aku ni..:)


Anak Along aku yang bongsu,Fatyn Amelia...


Baru ler nak nampak bayang muka tuan tanah blog kan...hehehhee...Takpe,bagi can lorr..


Sesi photoq kat luor ni,punye la kecoh..lebih gelak dari yang ngambik gambor..

Mak sedara n anak2 sedara..



Fizi Farhan..aku dulu mase sekolah menengah,dok dengan Alang..sebab dekat sekolah dengan umah dia..Dak fizi ni kecik lagi time tu,baru umur5 tahun..Tiapkali aku balik sekolah,Alang amek,pastu tinggalkan aku dengan Fizi kat umah.Aku la yg jaga dia.Dari kecik dia memang rapat dengan aku..Sampai la da panjang melingkau ni...hehehehee...terasa diri tua pulok..



~~ Mereka adalah kesinambungan darah ku yang mengalir..Andai terhenti nafas ini,doakanlah diri ini kerana tiada zuriat ku yang bisa mendoakan kesejahteraanku diSana..~~

Satu Hari Di Hari Raya..

Selamat Hari Raya EidulFitri dari kami Berdua...uhukk..uhukk...da nak masuk 2 minggu baru nak wish..ok la..dari takdo langsung..Lagipun sape je la yang bace blog ni, kalo tak anak2 sedara,kawan opis,kawan2 bloggers yang tak ramai sangat...Ade gak la kengkawan yang sesat2 baca..Tu pun jarang sangat kot..
*nada merendah diri yang melampau**

Amboiii..da macam Krismas kan pakai kasut dalam umah!!!
Dia ni memang taww...
Ade sekeping gambor tu kelako lak aku nak upload..Kitorang tengah baekk punye posing,Si Messi melompat naik atas riba Amir..hahahahaa..yang bestnya siap pandang kamera kooo...

Lepas Solat Jummat,acara menjejak sedara2 bapa mertuaku di Jenderam sanun..Mak Ngahnya c Amir..Aku suka family belah Abah ni..sume sporting dan happening sangat..Belah2 mak pun ok gak..Belah2 aku lagi la HOKEIIII BAIII...hihihiiii...


Belengas je muka Puan Yaya ni kan...bulat pulok tu..ihhh..ihhh...tragis nangessss...




Ni la FIL n MIL aku...umur memasing 60 thn..Steady lagi mereka ni...
heheheheee...Semoga diberikan Yang Maha Esa kesihatan yang baik kepada mereka berdua..Insyaallah...


Menjelang Raya..

Mak kate,kalo da name orang pompuan,da kawin lak tu,paling huduzzz pun buat la 1 lauk untuk makan anak2 dan suami..Airtangan isteri tu pengikat kasih antara pasangan,pengerat ikatan ibu dan anak..Agar anak2 dengar kata,jadi insan yg soleh dan solehah masaklah dengan kasih sayang selain menjaga kebersihan dan adab semasa memasak..KUKU tu yg penting yer...jangan ler ko bela kuku panjang,masak,makanan tu bagi anak dan suami makan..Nauzubillah...segala toknek setan dok dalam kuku tu..kotor tu,kotor..bedosa besor tahuuu...


Aku kalo bab kerisik ni cam lorat sikit..Tetiap tahun kalo bole,kene buat sendri..baru feel..Takat ni tak penah lagi skip buat sendri...rasenye lain la kalo beli..kengkadang yg jual tu,dia da amek santan sekali pastu baru diorang buat kerisik..jadi lemak manisnya sudeh kureng disitu..

Tahun ni buat rendang daging..request..2 kilo..kuah kacang jugek.. Ade serunding yang aku beli dari tokei DatinDiaries2..sedap..sedappppp...SEDAPPP...over kan..?tapi memang sedap..yang penting kualiti terjaga..bak kate Ayu,KEPOMPOM sedap!!hegegegegee...gurau yer...

Kuah kacang kene buat..Sebab perancangan awal,aku buat rendang daging n kuah kacang,Along aku buat rendang ayam..udahnya,dia nk buat sndrik pulok kuah kacang..So,separuh dari yg da digoreng,dia bagi kat aku..Buat sendrik..cess...sabo je la..Sib baik adik u ni rajin..walauponnnn...;p

Ehh...nak tau cite..aku apply cuti ari Khamis..tapi ari Rabu opis da cleaRRR..hahahhaaaa...
So,waktu aku nak masak tu tak la gesa2 sangat...timing and steady jer..hahahahaa..macam la banyak beno lauknye kan?sendri lak rase nak meludahh..

Jangan la terpedaya nengok api tu..tu sume akak yang kasi fire..mane taknye api takmo menyala..?Arang da besor tempurung lutut!! Ya Rabbi..sabor je la aku kan..fault betul la..Kasi rekrut dulu la..kasi ketuk2 arang tu jadi kecik2..pastu susun la kayu2 kecik..sumbat sikit la kertas bagi api nyala..bila da nampak cam ade bara2 sikit kat arang tu,ko bantai la kipas bagai nak rak..sampai dia menyala dengan galaknye..

yang penting pastikan ko bukan dalam kondisi nak tekencin ke,tepupuk ke..Kalo tak,memang tbantut la usaha.nak ngipas pada awalan ni kene dengan penuh kepoyoan..dengan muka bagai kene ade ekspresi menarik..cam moncong tupai dowh...

i..
2 bradik gagah..hahahahaaa...aparaaa....


Kalo la lemang ni bole bcakap,da lame dia nyumpah..hhahahaaa...punya la lembab operasi melemang..kul 12 bru nak start..kul 4 pagi baru setel..ahahahhaaa...tapi jadi jugak la..sedap n lemak..Otai buat ,kan?..mesti la sedap..

WONG SOLO...


Ade pulak yang ingat aku nak rekemen Cine name Wong..hahahahaa...
Dak aihhh...Ni name Restoran.
Lokasi : Shah Alam

Entry cam simpang siur sikit takpe la yer..hehehehee...Entry raya belum kuor,tebabas2 entry lepas raya...halal je la..

4,5 ari lepas raya,napsu nak makan nasik tu mula naik seh.Perut orang Melayu,toksah la nak poyo2 kengkonon bole tahan tak makan nasik.Pekdah ko..Diet la caner pon,nasik kene makan sebab tu la sumber tenaga.Tapi akak bukan diet..saje je bagitau..Lapor koooo..Paham2 jela,makan ketupat rendang ni banyak2 pon tak elok gak,angin dalam perut.Bahananya,aku tak berapa layan makan ketupat bagai..Sikit2 je aku makan.

Pusing2 dengan Amir gi Shah Alam,kot2 ade kedai makan yang bukak.Area umah aku ade gak,tapi tak berapa nak benapsu.Agaknye nak kene angin baru kot.Tu yang merayau2 tu.Jangan heran la,kitorang ni laki bini memang suka jalan makan angin.Amir jenis yang okeh sajo..nak pi mane dia bawak..heheheheee...

Kengkadang aku yang tak koser nak layan.Sebab habit dia kalo pi shopping ke,bazar ke,uptown ke,sume kedai dia nak masuk,nak belek..tu belum part membeli lagi..Belek bagai nak rak,muka yg suci ni da sampai betukor jadi muka gorgonez,dia tak setel lagi nak beli ape,udahnya akaKKKKK jugek yang kene pilih..pekdah kan..?tapi ok la...pangai memasing kontra..skema je tak best jugak,kan?
hegegegegeeee....


Hahhhh!!! Ni la name restoran yang kitorang terjah tu..Seksyen 7,Shah Alam..kalo dari KL,sebelum tol Sungai Rasa,kona kanan,terus,before PEtronas,ade simpang masuk,bangunan belakang JAKEL yg masyur dengan kain2 tu...Senang ar bai nak carik..memang senang sangat..Pas da kenyang2 tu,bole la gi I-City... tengok lamfu plak..ngehngehhh...

Side dish nyer macam mahal sikit la.. Aku da nampak Ayam Penyet,ni sume aku tak pandang dah..Murah ke,mahal ke,i don keh!

Dedulu kan aku penah pegi Medan..lame sudehhhh..time tu rambut pon gonjeng jer..hahahaaa...( sekarang tak brape nak gonjeng..:P)

Kat sana ade gak style gini,tapi dalamnye ade rendang daging Minang.Packing dia sebijik cenggini.Ade siap air mineral bagai.Bagus uuu..kalo nak tapau memang la sesuai..

Ade sekali haritu aku gi makan nasi penyet,cara hidangannye,so so ajer..Tapi yang ni,best wookkk...clas gitu..Waiter dia pon pkai songkok Jawa bagai..

Bole la sesape kalo nak pegi try ke,nak booking ke walau untuk 2 ,3 orang pon dia on jer.

Kitorang lepak kat luor..Hiasan dalaman dia ni cantek,simple..Kusi dia pun bukan yang cikai2 nyer,Ade kualiti..Mungkin import dari Indon kot.Ade gak tempat duduk bersila..
Ehh..Da macam promosi lak ,kan..?Takpelah...Pahala..tolong promote orang kita gak.Makanan sedap harus la diwarwarkan..Alaaaa..kedai ni da penah masuk JJCM pun..

Ayam penyet..


Keli Penyet..

Satu perkara,ikan ke,ayam ke,tempe,tauhu sume tu,dia goreng time kita nak makan..Bagus kan..?So,rasenye masih panas la bila sampai kat kita...

Akak teruja uuu cite bab ayam2 penyet ni..hahahahaaa...ghairah gitu..tak syenonoh tauuu..

gurau2 je la..ekekekekkkkk...


Google