Thursday, June 24, 2010

Hai la Pengat....


Da 2 minggu rasanya aku tingat sangat nak makan pengat.Tak kisah la pengat ape.Janji name dia Pengat.Benti kedai Cina kat simpang Kg.Jawa,tak sah kalo tak membeli..ahahahaaa...Nampak keledek,wahhh!!!sedap ni buat pengat..Da siap,spoil lak banyak urat2 dia tu,nak makan pon potong stim je kan..Tapi ade orang suka keledek gitu..macam adventure katenya.tang manaaa..?.Tu tabiat aku kalo gi kedai tu.Dapat beli suku tembikai pun,aku da hepi...Kalo pegi kedai lain tu,idok pulak gitu.Tengok muka tokei pun da bole buat aku pikir 3-4 kali nak masuk ke tak..Helloooo...Bukak kedai tak kira kedai jual keranda pun,muka kena senyum hokeii..

Tu kisah ari senin tuu..Ari jumaat ado lak pasor malam kat area umah,gigih ni balik keje laju2 terus gi paso malam tu..Wahhhh lagi ni..Sekali ade kau pisang nangka..parampampampammm..Dapat tak bayangkan camner terujanya aku tgk pisang tu..ihhh..ihhh...WEhh..dulu aku tak brape suka.Tapi sejak mak mertua aku memperkenalkan menu ni,aku jadi cam jatuh cinta plak..Makannya takde la besungguh2..Tapi macam puas plak kalo dapat makan walaupun sikit..:)



Tadaaaa...sedang mereneh kate orang tetua..da siap aku perah kelapa,letak gula merah,pisangnya,daun pandan,semua kasi leburrr dalam poyok..gitu sajo...
Rendam la sikit sagu kalo suka nak letak sagu..tapi jangan masuk terus dalam poyok tu.Rendam dalam mangkuk lain yer.Rasa cam geli2 kalo makan kan..? Ok watttt..aku suka..Kawan aku kate macam telor katak..acooiiiihhh la ko Jana..
Api jangan kuat sangat..kang macam cepat lak masaknya,tak feel la macam pompuan ala2 dapuran gitu kan..?Walaupunnnn...ateettttttttt \;p
Da mendidih tu,bole la masukkan sagu tadi,masukkan garam cikit bagi dia rasa lemak2..Kalo kurang manis,campak ler gula sikit..Jangan manis sangat.Bagi aku pengat kalo manis sangat,tak best la...susa nak feel..
Ehh..Macam ruangan resepi kan..? tapi aku suka..
Gituu...


Oblong terbaekk...

Sesekali update,hamek ko 2 sekali N3 makan.Kebetulan je tuuu..tak sengaja pon.Takde agenda tersembunyi.Makan tu kan keperluan tapi jangan la melampau2 sngat..Ikut napsu,memang sume nak makan.Tapi mengenangkan penyakit sekarang macam2 yang menakutkan,kena la amek inisiatif sndri kan..? ** mode insaf **
Salasilah keluarga pun ada gak yang kena penyakit2 ni..Macam arwah mak,ade darah tinggi.. Risiko orang berbadan besar mungkin..Puas la gi spital tetiap bulan amek ubat,jaga makan bagai..
Bercerita tentang pemergian arwah mak memang tak mampu menahan air mata aku ni..So adalah lebih baik aku simpan saja cerita itu..:(

Tidak meluahkan tak bermakna kita melupakan...

Meh la crita pasal burger oblong ni...
Aku da try sekali,kali ni nak try lagi sekali..
Memang sah...!!! sikit lagi rase dia nak sama macam prosperity burger MekDi!!
Siyess..aku tak tipu..

Gigih ini mamat buat yang terbaekkk...sbb aku da cakap aku nak blogkan dalam blog yang sendu2 ni..

Bahannya meriah...complete..RM 4 sajo..murah..murah...

Ni rupa dagingnya...

( padahal gambor da btrabur..;p)




Friday, June 11, 2010

Loteh ibu ngandung..


Penat tol aku arini.. Nak membawak perut,nak ngemas umah.,bagi anak2 netek,bersihkan tempat pupuk anak-anak.. Doyaii.. Cepatla bsalin.. Bole berehat2..:-P

Tuesday, June 8, 2010

Kad Kawin..

Kebelakangan ni,orang berlumba2 buat samting yang spesel untuk wedding,btui? Kalo ade satu musim tu,buah tangan dari keluarga prantin mesti la dalam beg kertas.. Tu da kira abes grand la tu...;p

Pastu kuor plak trend ade pintu gerbang...wahhhh...siap ade sangkor2 burung kauuu..!iihhh....kalo nk di ingat2,macam-macam la gaya diorang buat..Sampai ade naik beca,skuter, moto besor la,kete kuda la..kete kebal ngan upih je aku belum tau lagi ade org buat ke idok.. Sebab da sah-sah la org tak datang kenduri ko kalo berarak naik kete kebal..giler hape kot ye pun nak kelainan..ye tak...?hahahaaa...

Kengkadang tu jadi benda lawok plak tang kelainan2 ni...tapi.., tu la kenangan nyer ye tak?

Aku tak penah lagi berdepan dengan insiden2 mencemaskan masa upacara berarak ni..
Kot ade yang terlentang mase nak naik moto ke,beskal ke kan..

Seingat2 aku,masa malam nikah tu,Amir kene dera dek PokSu aku gi keliling dengan kompang satu blok umah aku tu..hah koooo...Udah la ujan gerimis..sahdu tol tgk prantin lelaki dengan
suor belipatnya tunggu depan umah..hahahahaa...hokei la tu...kelainan gak watttt....:;p



Ni kes semalam la ni...dok tengok dalam kete member..Ape lak buku sekola besepah2..
Owwwhh...rupa2nya kad jemputan daaa...
Kreatip cikgu2 sekarang ni,kan..?Modal pon x banyak..tapi klasik..Cantekkkk..


Real nyer kulit macam buku sekola tu...hihihihiii....
Potensi kene rotan tu tinggi hokeii...ni da hint2...
'ayang ni cikgu yer..ingat tu..jangan kecikkan ati ayang..'


Tulisan dalam tu pun cute...aku tak ingat ape dia tulis..tapi tulisan sambung yang zaman2 aku ade mata pelajaran ni..TULISAN. Tulis A - Z..pastu A beso ,'a' kecik.Pastu tulisan sambung yang tak penah2 aku pass nk menyambungnya..haremmmm...;p

Tapi akak terer ngaler yer..mlukis aku soh Uda..pastu aku kaler la sendri.. Macam kat Baby Nursey my Alang,aku soh budak2 yang keje kat nursery tu lukis,bakinya aku kaler..Ishhkkk...ade gambornya...nnti aku upload..Tak tipu wooo... Time tu,berplastik2 kaler tu aku beli...kaler buncho ni kira terer la kalernye.. kaler dia la terer..bukan orang yang guna.kalo ko mengaler cam harem wlau hakikatnya kaler2 BUNCHO tu cantek..,takdemaknenyerrrrrrrrrr....
hahh...gituu...

tu jer la...lenkali buat N3 lain lak..hihihii...

Monday, June 7, 2010

Jalan-jalan hari Ahad..

Namapun berjalan2..hamek ko betul2nye jalan..!
Sebelum tu kita minum dulu ler Anlene cekelet ni...hahahahaaaa....
effective kah?

Ni ler kotak ketiga sepanjang umur aku ni..bayangkan...35 tahun ++ hokei...
Alahaiiiii...senapas dua pon bole abes..buat ler kotak beso sikit..udah la mahal..
Wahhhh....very the demanding,kan..?
Tak ler...buat orang tekulat2 je kan...?Tak baik tol pangai...;p




Sebelum pi C.M ni,kitorang da ronda2 kat Petaling Street.. Hmmm...barangnya cam dulu gak la...tak beli ape pun..tengok henbag TODD's waahhhh...besepah2..tgh trend la kot...Aku nak pkai yg brand2 gitu rase cam...,HHmmm.. takpelah...baik aku pakai yg takde brand jer..segan gak kang kene tegur,elo...ni TOD's ori ek?aalalalalalaaaaaa...... Yang paling tak bleh tahan kang yang dok jeling2 tgk henbeg..walalawwweiii...

Best..Best...pengalaman pertama yang mendebarkan...kohkohkohhhh...WAKAKAKAKAKAAAA...HAHAHAHAAAAA.....HHOHOHOOOHOOOO...
Macam2 bunyik la bole dengor.. Gelik sioutttt...Nak taknak,rendam gak ler kaki...Mungkin sebab da biase terapi macam kena2 gigitdengan anak2 kucen kat umah,so i redho jer macam takde ape2 berlaku...walhal...udah gegak gempita suara aku kat dalam tu...gegak gempita yang sweet la...hhahaaa...sweet 35??hahahaaaaakkkktuiii...
Sebagai wanita bertamadun,kena la gelak2 sopan padahal da nak macam tekencin atas
pangkin tu..

Tempatnya : kat Central Market.
Rega : RM 5 = seploh menet




Hahhh..!!! Ni kang jangan lak anak cucu dok ingat kaki nenek yer...
Ni kaki atoknyer...Tengok bulu kaki pon da tau maaaaa...
Tengok keting pon da bole cam nehhhhh...;p
Nenek nyer kaki gebu lagi Cu oiiii...


Ape lak N3 kaki tetiba bole tunjuk kuih?ooowhhhh...Sebelum pi jenjalan,pi kolek dulu kuih talam ni kat umah member..Sebab kalo aku buat kang,jangan kate kuih,dengan talam-talamnye sekali ntah kemana..Akak bab kuih kukus2 ni,memang faultttt lah!Mungkin tak ditakdirkan untuk mengukus makanan barangkali...Tapi kalo bab kuih goreng2,jangan kate aku,semua orang pon pandai...jadi tidak ade riak bermegah2 disitu...;p
hihihihihiii...



Jalan-jalan petang Sabtu..

Mukadimah seharusnya dimulakan dengan yang ceria2,manis2...walaupun.....;p
Sendrik amek mood prasan...

Hari Sabtu siang hari memang jarang la dapat gi jenjalan.Kalo kluor pon,selalunya malam.Beza dengan last week.Tu pun sebab cuti,kalo idok..tak dapek la..!
So,minggu ni aktiviti bermula seawal 9-10 pagi..Gi bekpes bersama2 ( gelik sendri menaipnye ),gi sebis kete,gi beli barang umah..dalam kul 1 gitu,setel sume..
Tengahari kitorang skip lunch pagi da bekpes berat.So,petang2 sepie takde la ape nak dibuat,so buat plan cepat2 sebelum mata ni jeling-jeling cari bantal..MOH kite jalan2 MORIB gitu...hahahaaaaa...punye banyak tempat,sinun jugak aku bleh tringat.apadaaa...
Uissshhhhh,lame giler tak jejak Morib..Seingat aku sejak kawin,hhhmmmmmm...ade sekali je aku jenjalan sampai Morib.Bukan mandi pun,saje jer nak menambah umat kat tepi laut tu.Orang kate pantai tu da tercemar.Tapi aku nengok orang nye slera lagi nak mandi kat sinun...
Tapi kan,kalo kite da penah mandi laut area2 Pantai Timur,sumpah da takmo mandi kat area2 pantai Barat ni..Beza giler kualiti air dia..siyes..Sebab akak memang tak suka mandi laut..belengas je,kan..?iiieeewwwww...kenot tekit..( cannot take it..) ;p


Gambor kene suram2..sebab pegi pon da petang kan..manja2 senja gitu...;p



Harus lagi suram sebab orangnye pun ala2 suram ..



Hubby i ni ( wahhh.tetibe mode omputih datang),leka nengok layang2 yang pakcik2 kat situ main.Sampai telopong2 dia nengok..Aku perati pakcik tu lagi over dari cucu dia tau...hahahaaa...lantak ler..janji puas ati dia..


Ado plak flash..jadi ade terang sikit lah..

Canteknya ciptaan Tuhan tu,kan...
Setiap ciptaan ade kecantikan yang tersendiri..
Jadi,bila kita memburuk-burukkan sesuat,bermakna kita menghina
Penciptanya...
Ni episod muhasabah diri..Moga2 tak lalai..moga2 sntiasa beringat
untuk meminta maaf pada sesiapa saje andaikata kita penah kutuk dia
jongang ke,sumbing ke,juling ke,telinga capang ke,bonsai ke,hape ke...kan?
Awat tetibe emo neh..?
Ni bab aku malas nak reveal sebenarnya...tapi dek kerana keterpanggilan..<<>>KETERPANGGILAN??ADO?
Da puas feelin' omputih tepi Miami Morib,haus la plak kan..Lapor tu datang sekali dalam pakej menggeletis.Bukan lapor sangat pon.Tapi macam da habit pun iye,bile lepak mane2 mesti nak kena ade benda nak ngunyah..Akak ler tu...Orang lain xde kot habit gitu..
Tapi.....
Aduhhh..potong sahdu plak..kerang bakor n kuah dia d mabeles..
Tetiba datang batalion lalat daaaa...terus potoink slero ..
Owhhh...yang mase aku sampai tu,kakak yang amek order tu cakap,
"banyak lak lalat ( sambil pandang meja sebelah ),kesian lak orang nak makan (pandang meja sebelah lagi ).."
aku senyum la trus pandang meja tu,pehal lak la kan,amek oder aku pandang2 meja sebelah..Apenye..?ape pasal dia pandang meja sebelah..aku pandang muka kakak tu..
"Artis tu.."
Artis?Sape..?hahahahaaaa....
"Adik Rosyam Noor tu.."
aku rase cam nak gelak kingkong hunggah2 kat situ...haram aku tak kenal..!!
Aku cakap kat kakak tu,lalat kalo nk hurung,tak kironye artis maktis..hah..hamek ko..
;p

Sebelum ade yang kene cika,bek aku benti dulu walau napsu membuak2 nak makan kerang tu...ishhhkkk....sabor je la kan...
Sekian la Crita petang Sabtu...

Wednesday, June 2, 2010

1 Jun = 1 Mei..bleh?

Disebabkan 2 shipment bulan lepas,makan2 sempena Hari Buruh terpaksa la ditunda.Bila da planning2,ade jer la yang mengganggu rancangan..Udahnya semalam diteruskan gak la program.Tupun ade sorang yg tak dapat join..Dia pun merelakan,maka jangan berlengah lagi..gituuuu...hihihiiiii...Nak merancangnya punye la berhari2 makan minggu,macam la 1 bas nk peginye,kan?Tak ramai manenye...11 je yg join semalam....




Kembangnya pipi aku da macam apam telebih mauripan..;p
Ati senang maaaa...

Gayanya macam pegi bedua je...hahahaaaa...padahal..
Aiii...tetibe plak gambor ikan da tinggal kepala...?
Lantakk...janji ado gambor..takkan tak paham kot...
Takyah la nk zoom2 bagai...muka masing2 melekit2 sebab time ni abes keje terus pecut gi Muara Ikan Bakar kt Tanjung Harapan nunn...
Udang n sotoink goreng tepung...sedap ye tak makan yg goreng2 ... tapi jangan la amalkan selalu.. Kesian fizikal...;p
hahhhh...ni baru betul gambornye... ni ler rupa sebelum ikan ni di korbankan...ihhh....
Tekak aku menggangguk2 mengatakan kuah asam Muara,terbaekkkk...sedap...layan lak dengan ikan pari..pergghhh...wa cakap luuu...rasa nak nangesss siouttttt....
Selalu gak kitorang buat makan2..kalo tak kat luor,kitorang order pastu makan kat opis.. Sambil ngisi perut,dapat gak la mengeratkan ukhwah di antara pekerja..kan bagus gitu...
Pasni kene diet la kan...
DIETTTTTTTTTTTTTTTTTTT KATANYERRRRRRR....
hahahahahaaaaaaaaa....
; p






Shafi Raiyan..

Kira adventure dan scary hokei kena bawak budak kecik ni gi Kuantan..Tak penah dibuat2 aku bawak anak orang jalan jauh2..dibuatnya melalak kat Temerloh nak balik umah mummynyer..,menaya aku ler jawabnya..Tapi dek sebab dia meroyan mau ikut,makanya dibawak jugek..Maknye punye la sayu,anaknye tak sabor2 plak nak pegi bejalan..sabor je la..;P...Nasib baik la Wannye ni pandai saiko budak,smpai time nak balik ke Klang dia tak nyebut mummynyer..bebulu je mummynye mendengor anaknye tak mo balik..hahahahaaaa...



singgah kat Temerloh makan tengahari,dia sudah nampak itu buku Otomen daaaa....Harus la kene paw rm3.50...Beli..jangan tak beli..kalo dia nangis nak balik kang,bepuloh2 kali 3.50 aku kena kuorkan..;p...Dalam kete punye la tekun dia dok membelek..macam esok nak peksa je gayanye,kan..?lantak..jangan melalak sudeh..Tapi alhamdulillah la,sampai Kuantan takde buat prangai..Makanya fasa2 membawak henbag bile bjalan jauh,sudah bermula..

( henbag : budak kecik )


Petang Sabtunya kitorang gi mandi laut...( diorang yang benonye..aku kene nengok jer..nyampah siouuullllll bile diorang lambai2 dari dalam laut...!!)





Kemain sronok dia main layang otomen..sampai dalam laut pun dia bawak..alamatnye,otomen lemas...abes barai layang2 tu...cess....


Pantai ni yang sebenornya masuk celah2 kampung...Orang tak ramai tahu..kalo tau pon,aku tak rasa diorang mau mandi cni.Sebab takde tempat mandi air bersih...kitorang mandi sebab umah dekat jer...jangan jeles hokeiii....


Sabtu ade wedding adik pada kakak ipor aku...Kebetulan date tu kitorang ade kat Kuantan,so semua dijemput hadir...adohaiiii...teringat plak la opor daging tu ari..ngancam dowwhhh...ihh,...ihhh....napsu..napsuuu...


Ape kename tempat ni,jangan ditanya..akak lufer deknonnn...Tapi pemandangan diaaaa huyaiiiii...tenang jer jiwa...dengan anginnya...meh bayangkan sesama...Menjerit2 budak neh nak panjat pokok tumbang tu...Sape mo layan..?koser...hahhaaaa...dok tepi2 sudehh...


Budak pompuan bju pink tu anak kawan kitorang yang ikut sekali..Yang bukan budak tu,wannye ci Rayyan..

Amvoiiii hengko....!!! kemain lagi kekecik sudah pandai folok2 yer..tak sesueiiiiiii....!!Yang sorang lagi tu kerojenye menyeringai je la..;p





Cucu aku ade 5 orang...Farris,Farriq,Raiyan,Alif Najmi,Haziq Najmi...
Sume pon hensem2 belaka...

Nampaknye sume hero kan..?

Tapi tak kesahla lelaki ke pompuan ke..

Janji sihat...itu da cukup membahagiakan...

**tenyum2 comel kat maknye c Farris..**

Beranak Sudeh..

Yiihaaaa...at last..beranak jugek C Thunder Girl..Perut dia comei jer,so aku agak tak banyak ler yang kuor.Memang btul la..2 ekor sajo yg kuor..alalalalaaaaa...somei ...hihihihii...Da ku tahu sape bapaknye!Si Snowy yang sudah ku beri sebagai anak angkat pada kawan anak sedara aku..No wonder la sebelum aku pegi Kuantan Jumaat lepas,2-3 ari gak la CTG ni dok ngiau2 kat aku..Aku da suspek dah,ni mesti nk beranak punye..Sahih!!! aku balik ari minggu tengok poyot dia da nguncup..Elok je teletak dalam kotak yang memang aku standby sebelum pegi tu..ihhh..ihhh...bertambah balik masyarakat..tapi takpe..akak sukak..:P

Putih bersih bulu dia kat bahagian bawah badan n muka...
atas badan kaler cekelet cair...eeeiiiii...bestnyierrr..


Sekor lagi spesel...keliling telinga n sebelah mata bertompok2..mcm pakai topi tutup sebelah mata..sebelah lagi putih..3 kaler..jantina tak dapat dikesan..


Bibib da jadik nenek...hahahahaaaa...dia ni pun nunggu ari..tapi paham2 je la,da 3 kali produce,ape ade hallll....selamber jer..well...;p



Bapak dia stended la kan...ADE AKU KESAH..?
ntah mane la perasaan dia ni kan?selamber badak je la muka..bikin hangit jer..:)

Makin berleluasa orang buang anak akhir2 ni kan?
Semalam ade kuor crita baby dijumpai kt tepi jalan...Aduhai...mane lah peginya akal dan ati perut dema ni? Kalo binatang sndri tak buang anak,mahu di ibaratkan ape la manusia2 camni..?
Buat la kempen mcm2,ituuuuuuuuu gak la berulangnyer crita org buang anak..Aku tak dapat bayangkan lah kalo aku jumpe manusia ni depan2 muka... ( elok la jgn aku jumpe..)..mampus aku kejekan...Ganas i ni taw...;p
Udah ler tu..akak malas la nk ungkit panjang lebor.mahu mendidih darah ni..kalo air,ok la gak..bole buat kopi O cicah dgn biskut keras kedengkang...dapp..dapp...dappp...

~~Chiaoowwww~~
Google