Wednesday, August 25, 2010

Ayam Penyet...

Situasi kali ni aku nak buat samting different..Selalu la kan,orang sebelum makan,gocoh2 nak amek gambor kan?Sebab pastu nak makan lak...
Aku takyah susa2..makan dulu.....
Last sekali baru amek gambor...HAHAHAAAAAA...


Dari situ orang akan tahu sedap ke tak...

Tipu la kalo kate tak sedap...Abes tuuuuu....
Ni Udang penyet...
Frankly,ni 1st time aku makan ayam penyet..ihhh...ihhh....
Sebab asek tak berkesempatan jer..ujung minggu da masak sendri..ALASAN!!
Ade ikan keli penyet pon rupenye ek...aku ingatkana ayam jer...lerrrr..
Tapi kalo orang yang tak biase makan tak berkuah,mau t e r c ek e k k k k...
Sebab kering daaaa..Cam aku,aku taka kesah sangat..As long ko tak terjunkan rebung dalam tu,sume bole on kat tekak aku..Baik nyer tekak ni..jangan lorat2..nanti orang nyampah..

Ade gak dishes sampingan cam soup la,pgoreng2 yang lain pon ado...

NASI PENYET AYAM SATU,NASI PENYET UDANG SATU,TEO LIMO ES SATU,NESCAFE ESS SATU..

TOTAL RM 24.80..

LOKASI : BANDAR PUTERI ,PUCHONG..


AEON Bukit Tinggi

Ari Jemahat lepas aku and CikCiti da awal2 plan nk gi AEON..hahahahaaaa....(Misi kali ni misi berbeza,bukan untuk mengisi tembolok)

Elehhh...Hiasan raya tahun ni tak best la...paling kuat pon buat aku suka sebaba de beca..Ntha nape ek,aku suka betul kalo ade beca.Aku rase cam happening..heheheheeee...cam poyo jer..

Pegi ni sbb nk soping sikit..**tunduk malu**
Ade la barang2nya..takmo tunjuk ahh... Later kay...

Dia buat gaya ala2 Kedai Luncit AhWong..



**


*

***


***



*******

**


***

***



Ni la sebabnya buat aku ketawa terbahak2 dengan CikCiti kat AEON tu..
Tringat kenangan dengan adik2 ni mase kitorang gi Kembara Metro Ahad ke Desaru tahun lepas...Aku paksa diorang pose atas tu..Cam kene seksa je ko Lisa..hahahahaaa...






Tuesday, August 24, 2010

Babai Abun N BeeJayju..

Dedua ekor ni bagi aku walaupun itam,tapi cute sangat.. Time2 kecik ni dieokr sangat playful.Dipendekkan crita,dengan hati separa rela,aku terpaksa la menyerahkan depa berdua pada tuan baru...AtoK Kaya...
Dok dengan Atok Kaya yer ...jangan noti2....huuhuhhuuhuu..EMo!!!!!EmO!!!
Sedih plak la..

Beejay ( replacing BJ yang lame tu..pon kasi sama orang jugak)

Badut in Da House..Giler tak takut orang dia niiii...Geram giler..
Bulu lebat,muka comei..bak kate Atok Kaya,macam muka Kluang.Nak dipanggeinye Kluang.. Menjerit cucunya takmo.Tak galmer..Tukor name jadi Prince..

Prince pon Prince laaaaa...;p

LOKASI : jarak sebatu je dari umah...hegegeggeee...jalan kaki pon bole...;p


Popia Gulung Mini..

Bulan pose nyer crita..pantang lah tengok makanan ke,gambor ke,tringat ke,sure kepingin dandan tu gak la..Besor tol la selera.. Tapi bila da buka posa,minum je yang lebih..Tu aku la..orang lain aku tatauuu...

Al-kesah ade la crita2 pasal popia basah.Tau la bulan2 posa,popia basah mmg jadik kegilaan punyer.Aku memang suka popia basah..Kalo maktuo buat lagi sodap..Tapi kalo popia goreng,aku suka yang aku buat...hehehehee...segala bagai aku letak dlm tu,isi lebih ckit..udang kering blend cikit..tauhu goreng cincang cikit..perrrgghhhh...terbaekkk...
Sambalnye harus la terbaek gak kalo nak rase terbaekk..guna cili giling..jangan guna cili boh..ingat..

Hohhoohoooo....ni crita2 kat opis je dengan CikCiti..trus je mnjadi planning nka buat popia mini together2..supapppp....Dia mintak maknyer yang bikin itu serunding..Dapp..dappp...jejeh lagi ailio...cessss...

Gigih nye anak dara sorang ni melipat..
ni 1st time aku buat popia mini.Kalo popia goreng tu aku biase sangat la membuatnya..

Ni kira da sukses da ni..Memula nye hadooiiiiii...ade la beso jari kelingking..Aku lak naik ngeri tengok.Kot tecekek kat tengkuk orang,naya jer..adjust nyer adjus,dapatla yang kiut2 macam yang jual kat kedai tu....Sronot giler kitorang...3 jam kitorang siapkan 1 buku kulit popia yg beso tu....Dapatlah 1 tupperware mayonis yang beso tu...hihhihiiii....Fasa seterusnya minggu ni...aku bajet bleh dapat 3 tupperware tu..

Yang tragisnye kan dek non,time nak makannye sok,halahaiiiiiiii...Segenggam2 orang dok sauk...hahahahaaaa....Nak membuatnye sampai lenguh2 bahu..;p
Tapi da name nak mnjamu orang,ade plak la nak bekira cenggitu...apadaaa...
Pasni aku plan nk buat kuih gunting kalo rajin...Biskut conflakes...hahahhaaa...

LOKASI : heheheheeee....ado la...;p





Monday, August 23, 2010

Bunga Pahar edisi tradisional..

Uiisshhh...Permintaan orang lately ni cam penuh dengan kejutan..Alang mesej tanye aku,bole tak tolong dia buatkan bunga lilin 1 pahar...Hambboiiii....lame nauzubillah aku tak buat keje ni..Sejak aku kawin,da 11 tahun gak la aku tak buat bunga ni...giler lame kan..Tengak rega kertas jagung ni,pon da bole tau bape lama aku tak belinye..Giler siouuttt...dulu aku beli,baru rega 70 sen.. La ni da naik sampai dabel kooo...!! Tapi ye la kan,makan tahun lamanye aku tak buat bunga lilin ni..Takkan nak gitu je reganye..Kalo cenggitu bila la tokei nak tukor pakai Alphard..gulp!!

Dedulu kedai ni sebijik jer..La ni da tambah lagi sebijik kat sebelah dia..lame2 sok,dengan 7E sekali dia balun..perrgghhh....tengok ek budaya orang Cino bniaga...Segala macam tok nek ade dalam tu..ko sebut jer,sume ade..da macam porot Doraemon..:)



Buatnye tak susa,tapi cam remeh la sikit.
Kalo da reti memang la tak susa ...apadaaaa..

Pastu potong gaya cenggini..

Pastu kelepet cenggini..

Pastu bahagia kelepet tadi,hadapkan ke luor,guna 2 ibu jari,
ko gelembungkan dia cenggitu..paham?Tak paham kalu,meh koling2..
TEMPAH JE LA KAT HAKAK NI DEKNONNNNN....;p



Ni baru Part 1 je..Part 2 nyer lambat lagi..nak kene shooting dulu..
Jadi mungkin dalan seminggu dua siap la.Paling lambat pun,lepas raya..Sebab orang kawinnye bulan 10 sok..Harus la nk siapkan sebelum kenduri,ye tak?

C u later dalam episode seterusnya..


New Kitty..

alalalalalalaaaaa..tetomei giler...muka leper dari dahi ke dagu..Apekah maknenye tu?
Kecik2 baby lagik,memang arrr kan?
Ni anak D.D..adehh..malas lak nk haplot gambor maknye..tadi mase tengah rajin haplot gambor,lupe nak masukkan sekali..La ni,aku tak rajin..lenkali sajo..
hegegegeeee....

Yang sekor lagi tu,toksah la kecik ati kalo Ucu tak amek gambor kamu yer..Da banyak kali dari zaman abang2,pakcik2 kamu Ucu ni try nk amek gambor muka.. Kesudahannya pasti Ucu cam tekejut2 kalo tengak balik..Seram uols..macam Dayang Senandung..;p
Tapi kat hati i,tetap mnjadi pojaan.sayang sngat...

Name nak taruk hape ek?
Bulu dia cantek,lebat ...



MMM kembali..

halo...halooo..haloo....
Selamat berpuasa untuk diri sendri dan untuk anda yang membaca..kot ade ler.. Wahh..da nak raya baru nak hapdet kan? biaserrrrrrrrr lagi tuuuuu.Stended la nyah oiii..bulan pose,bulan nak raya bermakna akak ade tempahan jait manik.Walah gitu bunyiknye cam butik2 gitu..Haremmmm...sendu2 jer..;p

Tapi tu la kan,rezeki tangan ni jugak.Walau tak banyak tempahan tapi ade la sikit2 buat sendal ape2 keperluan yang patut raya nanti..Ade bunyik cam simpati dok?idok?idok?alaaaaa....adok laaaa...Tahun ni tak banyak sangat tempahan yang aku amek sebab aku rase mata ni macam da tak bleh tahan benor la nak menjait lame2 ni..Sakit..pedih..pastu nanti,bile pagi nak gi keje,mula la dia cam sembab jer..mata jadik letih...Sadiss jer..:(


2 helai baju ni berjaya aku siapkan dalam masa seminggu..
Wahhh ..HEbatttttnyer haku..;p

Tu pun sebab mood hado,kalo tak...tak hado la jawab yo..



Kedua2 baju dimiliki oleh orang yang samo...
Selamat kembali ke tanah air ,Long..:)

Sebelum pegi Long bagi,hari sekembalinye,dia dapat balik bajunya..
Bagus kan...?Lenkali hanto lagi yer..
**macam la dia bace**

Oh yerrr.. MMM tadi,maknanye,MUSIM MENJAIT MANIK..

hohohohoooo...

Thursday, August 5, 2010

Sedap VS tak Sedap..

Pernahkah anda melabur wang yang banyak untuk makanan tapi hasilnya sangat mengecewakan?


Owwwhhh..pasti biase,bukan..?
Tapi tu la kan..bukan semua orang rasa ape yang kita rase.. Kita ni dok la puji kaw2 nyer,sekalik orang makan,tak sedap pulekkk katenye...Well,tu sebab la orang kate,tekak masing2..Aku sebenornya gemor gak la makan western2 ni..sekali sekala..Nak merasa.Walaupun tak la familiar sangat namenya..janji boleyyy lalu kat tekak..EHH...ape nak malu lak ngaku tak tahu kan?Kita ni tak sempurna mane.Ade kawan aku,punya cantek bergaya,kaya raya,bisnes besor,tapi takde Facebook..( motiff...???) Dalam zaman ni aku rase,cam pelik lak org2 yang idup glamer2 tapi tak connect dengan internet..lagi sadis,takde FB..hahahaaa..giler keji nyer statement..Tapi aku bukan kutuk,aku cuma pelik..aku yang mula buta I.T ni pn ado FB..Wadah untuk mencari pengetahuna..Udah katanye serba serbi kureng..Harus belajor..Sampai sekarang tidurku terganggu dengan perkara2 begitu sehingga membibitkan mimpi ngeri..Cehhhh...budus nya mimpi..!!!Pelik giler..Cam tak balance lak rasanye..Tu pendapat peribadi aku la,kan..persepsi orang kan lain2..

Crita pasal makan ni..Macam nak menggelegak darah pn ado..tapi tu la kan.. Bukan mudah memuaskan hati mnusia ni..Lagi2 lak ,bab makan...wuuihhh...bab ni aku tak brape kesah sangat..tapi kalo da melampo2 plak tak sedapnya.. Harus kene komen..Makanan bagi aku bukan sekadar mengenyangkan selain dari Halal..Tapi perlu menimbulkan seyuman,sekurang2nya...abes,kalo da muka cam pinggan retak,ko leh percaya ke makanan tu sedap?sumpah i tak percaya hokeii..
Makan kat Port Klang ni tak macam makan kat KL..jauh benor bezanya..tapi kat Port Klang ade banyak tempat ikan bakor terbaekk..Dari tengahari membawak la ke malam,takde masalah la kalo tekak asik nak makan ikan bakor..Tengahari ade kat sini,malam kat sinun..Dan paling penting,jaraknya tak jauh..

Semalam bday CikCiti..Kebetulan lak ade transporter yang sangat mendambakan untuk membelanjakan kitorang sume..Jangan memain hokeii..Punya la pending2 nak gi makan ni brape lame daaa...ade setahun kot?:p
Semalam lak kebetulan dia mai ke opis..Tengahari lak tu..aisehhhh...BDay CikCiti lak tu...aisehhhh....Dah plak dia ngajak,hhhmmmm...Sedang elok ler kan..;p

Lokasi : D'Tavern Grill,Port Klang

Hidangan CikCiti..sowi to say..My tekak kenot take it..heheheheee..
Ade gak yg aku tak bleh makan rupanya..
BCOZ...dagingnya cam tak masak..

She's look gorgeous rite?
New Zealand Lamb Shank ,gitu la lebih kurang bunyiknye..
Mine..tapi.....oso fault la kat tekak aku..
LAst itme aku makan sangat sedap nk mampus...tu yang aku repeat order tu..
Sekali rasenyaaa....halahaihaihaiiiiii....makan separa pun tak sampai...
Frust woo..orang banjer,tapi ko tak makan abis..Cam tak sopan lak,kan..;p

Hahhh..!!!!! kalo ade yang sedap..INILAH BENDANYA.!!! kacang...
memang sedap...;p


VS
Asia Cafe @ Subang..a Date with CikMilia
Spaghetti Bolognise..Sedap..spicy..cheap for sure..RM 10.50 gitu..
Banyak..tak abes makan pun...

CikMila nyer ni... Pasta carbornara kot..sedap wooo...
kene repeat nampak gayanye... siyes sedap..

Nasi goreng ketam..can do la...tapi kalo dapat isi ketam real,pergghhhh...
Harus menconggek2 kat ctu gak...excited katenye..;p

PEpahat...Omputih kate bamboo lala..whatever it is...it's suparbbbb...sedap..

Selalu je kene tinggai..leceihhh ar Ucu nehh...
hihihihii..My Lil Messi...


Google