Friday, January 30, 2009

Bina Peribadi Waktu Makan..: )

Pakar motivasi bebas Ustaz Sobri Abd. Rani menyarankan agar ibu bapa menjadikan waktu makan sekeluarga sebagai waktu untuk membetulkan kehidupan atau membina peribadi anak-anak. Kerana waktu makan adalah program bersahaja yang besar impaknya dalam hidup. Antara didikan yang boleh diterapkan kepada anak-anak pada waktu makan:
1. Tunggu orang yang paling tua "Kalau ada ayah, suapan pertama hendaklah dimulakan oleh ayah. Kalau tidak ada ayah, emak dulu. Rahsia di sebaliknya, bila dikekalkan begitu selama tiga bulan, akan tumbuh di hati anak rasa hormat kepada yang lebih tua walaupun di luar pandangan kita. Jadi kalau kita hendak tahu macam mana anak kita di luar pandangan kita, tengok waktu makan."
2. Baca bismalah dan guna tangan kanan "Anak kita tidak akan sanggup untuk memasukkan makanan ke mulut atau memegang sesuatu yang bukan haknya. Yang biasa dia ambil masuk ke mulut dengan nama Allah dan biasa memegang yang halal dengan tangan kanan. Melalui amalan yang mudah ini, roh kita dimonitor oleh syariat. Amalan ini tak perlu pada tenaga dan wang ringgit yang banyak tapi perlu pada kesabaran dan istiqamah."
3. Ambil lauk terdekat dulu "Bagi cubitan lauk yang pertama, ambil yang paling dekat. Kenapa? Melatih sabar. Kali kedua jika hendak ambil yang jauh tak mengapa, itu dikira usaha ikhtiar untuk dapat yang lebih baik. Ia mempengaruhi corak kehidupan dan corak kita bekerja.
"Kalau ayah atau ibu hendak membina sifat penyayang, ambil lauk yang pertama letak di pinggan anak. Memang anak akan rasa lain. Kalau dia tak mahu lauk itu tak mengapa tapi kita memberi tu yang mustahak. Kalau kita buat macam itu, dia juga akan jadi macam itu pada orang lain. Kita sudah bina masyarakat penyayang di dalam rumah kita. Malah untuk latih anak cinta pada saudaranya yang lain, itulah waktunya."
4. Kawal suapan "Bila ambil makanan untuk suap ke mulut, jangan diangkat suapan seterusnya selagi di dalam mulut itu belum ditelan. Sesudah ditelan, baru angkat suapan seterusnya masuk ke mulut. Untuk apa? Melatih jangan tamak dan bersifat qanaah ? mencukupi apa yang ada. Atau lebih tepat, melatih syukur terhadap apa yang Allah kurniakan." Ustaz Sobri berkata, "Perkara ini kalau dilatih betul-betul, ia akan menumbuhkan sifat-sifat mulia di dalam diri. Sebab makan adalah perkara yang kita benar-benar buat dengan hati, sebab itu ia mempengaruhi roh."

Thursday, January 29, 2009

Kenangan Go-kart...

Godek punye godek kat file lelama,jumpe lak gmbor ni...ihh....ihhh..ihhh....
lame bebenor dah gmbor nih...anak sedara aku ni pun dah bujang..time ni umur baru 7 thn..
sekarang dah 20 thn!!Nama dia Abdul Hafi Farhan..
Mase ni dia same badge la dgn Fairuz Fauzi yg main A1 tu,Keifli exhusband Linda Elite pn tengah menggila main go-kart..zaman bercinta dgn Linda time ni..
Raja Razman yang dolu bagai nak rak bercinta dgn Zahnita pon main gak..
hhmmmm...sape lagik ek..?hishhh...nanti aku hapdet la kalo hingat..
Ishkk!!lama giler gmbor ni...ni mesti kes bapaknye bawak kat pejabat gmbor ni...dedulu bapaknye ade ofis kat building yg same dgn opis aku.. time tu pun aku lum kawen lagik..
tingat lak kenangan masa main go-kart dedulu..
sekarang ni pun dia still main,cuma tak berapa aktif coz dia study..
Pingat mase main go-kart ni byk gak..ade lagik sampai sekarang..cuma aku tak teringat lak nak amek gambor...maklum ler...tebiat memblogging ni kan kira masih hijau lagik...
pasni kalo ke umah kakak aku,harus ler amek gmbor kan...?


Wednesday, January 28, 2009

Kembang bertambah kembang..; p

Cuti 4 ari dok umah jer..takde agenda...Cuaca humak aihhh...panas ya hamat!!
biler petang jer mula la redup..time tu,mata sayu jer..mintak belas jer...
Kilang tek mata mula la operasi..
Ni takleh jadi neh..!!semalam petang ku gagahkan jugak la pi tengok Aliff Haziq..
My new grandson..perrrgghhhh...grandson kooo....!
adoyaii...lama x tgk newborn baby nehh..rase kepingin meluap2 gitu...
huhuhuhuuu...


panjang tui tpak kaki budak kecik neh...ade tokoh tinggi melampai mcm Tok Mer neh..




Saturday, January 24, 2009

Konsert Mesra Gaza


Since blogging from h/p,aku x reti nk letak byk2 gmbor.. Belum abeh godek. Budak baru blajo ler katekan..
Ni kes kna paksa p tgk knsert daa.. Aku mane minat dgr lagu2 bingit neh!tp aku pegi la jgk memandangkan member hubby dok call soh mai tgk drg perform..
Ni kat dataran Klang.tempat mudamudi melepak malam ari..
Mudakah aku? Harus kna bom blog ni kalo ngaku mudamudi!
Konsert utk kutip dana utk Gaza..
Frankly speak,aku x stuju buat konsert2 ni utk buat amal.. Why?
Sebab aku prefer org buat smbhyg hajat dan bdoa.Nak kutip duit,bagi aku,biorlah dgn buat keje amal yg lain..tu pndapat aku..Bagi org len,len gak la pndapatnye,ye x?


P/s : Sori to milia coz x dapek g danau kota..lap u bebeh!

Misi terbantut!


Tak tau la aku cner c Choki ni bole tesekat kt gril ni.. Aku suspek dia nk tangkap ulat terbang2..nasib baik aku pangei2 dia,dia mengeow.. Dah tu,tegantung cmtu.memang sah2 dia xleh lepas. Tegelak gler hubby aku tengok.kena la dia bukak cermin dari dalam.. Nasib xde bebudak kat luor..kalo tak,mau dia jadi agresif.. Lepas misi menyelamat tamat,dia masuk umh dan terus tido.. Trauma gamaknye..trauma konon!

Friday, January 23, 2009

Alahaiiii....someinyerrr......


Thursday, January 22, 2009

Ahli baru....


Welcome...welcome....

Nilah ahli kuarga terbaru kami...cucu sedara aku yang ke 4..

ALIFF HAZIQ..

lahir pada 20/01/09(Selasa) kul 5.30 pg...


Semoga kehadiranmu memberi lebih kebahgiaan buat Papa,Mama,Atuk n Wan...

Ucu wish u will be a good son to ur parents n jadi anak yg soleh..

Dan aku berharap semoga rezeki bakal menyebelahiku tahun ini...

InsyaAllah...

Everybody..,wish me luck...: )

Wednesday, January 21, 2009

Formula A1


Last year x tau bln bpe,my hubby gi tgk Formula A1 by invitation.Teserempak dgn Joey BPR.. Apo laie,cpt2 la dia ajak bgmbor..peramah orgnya..Tak sangka ek rockers minat tgk race2 ni.. Aku tak minat nk pegi coz aku tak tahan la panas2.mata aku cepat berair..bukan xleh pkai sunglasser,tp tak berminat yg lebihnye.. Hehe..

abang skodeng sikit bleh..?

aritu aku amek gmbor Choki dari dlm umah,kan..?

hah..!kali ni dari luor lak..wahhh...da mcm paparazi lak aku ni kan..?kalo ler jth henpon aku kt bwh....uhukkk...uhukk....
aku tatau la ape yg dia tgk..sebab mata aku asik tgk dia je..takut tepeleot lak badan dia,dushhh...ke bawahh....
huiisssshhh...amet tamettt....ko jatuh,merana Ucu yang oiiii...

Dia buat dahhh....!!!!!


Rasenye sejak sekola bukak,selama tu gak la jalan menghala opis aku ni tak jem..adelah dekat 3 mggu ye tak..?hari ni haru tulll..time jem tu aku kt atas jembatan daa..sekali kontena lalu jalan sebelah,gegarrr siouttt...aku buat dek je laa..kalo da nk runtuh,ape aku nk kate,adehhh caboiiii la jari..ade la dekat 1 setengah jam baru aku smpai opis...sempat baca paper lagi dlm kete..kaki jangan cakapla..kete manual..elok la utk keting kaki...( idak gak ramping keting aku..)




Da sampai opis,aku kna kuor balik...adehhh...meredah balik jem tu...sib baik la puncanya tak jauh dari opis...
hah..ni hah puncanya...!! cesss!!! aku tgk budak2 cino yg repair trailer ni bole bantai gelak ketawa lg kat ctu...cam hanat jer la...kot tak leh repair,korang tarik la balik workshop..dah la drebar2 kete,lori,motor bagai suka benor pelankan kenderaan time nk past kawasan 'tragedi'..
bole lak ko dok repair benda alah tu berjam2 kt ctu..aku smpai atas jembatan tu je dah kul 8.15..makanya mau trailer tu rosak dlm kul 7.00-7.30 gitu...
nak aku jerit,x tekeluor lak sore..tp tu lah..BANGANG tul la kan...hah...hamek ko...
bape ramai org lewat g keje,meeting ke ape ke..camtu la pangai diorang ni kat port ni...hangen je satu badan..





Bila nafsu mengatasi akal...


AMPANG: Perselisihan faham dengan isteri menyebabkan seorang suami hilang pertimbangan hingga sanggup bertindak kejam membuang bayinya yang berusia enam bulan ke dalam tong sampah berhampiran Stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Setiawangsa, awal pagi semalam.
Insiden itu dilihat seorang pengawal keselamatan yang bertugas di kawasan berkenaan tanpa disedari pasangan terbabit.
Dalam kejadian jam 5 pagi itu, lelaki terbabit mulanya dilihat bersama isteri menaiki Proton Wira hitam sebelum berlaku pertengkaran antara mereka.
Lelaki itu kemudian keluar dari kereta lalu mengambil bayi terbabit yang diletakkan di tempat duduk belakang sebelum membuangnya ke dalam tong sampah. Isterinya cuba mengambil kembali bayi terbabit, namun lelaki berkenaan menarik tangannya masuk ke dalam kereta sebelum memecut laju.Menurut sumber polis, lelaki berkenaan berang kerana mendakwa isterinya berlaku curang selain tidak mempercayai bayi terbabit anaknya sendiri.
Menceritakan kejadian terbabit, pengawal keselamatan itu, Hairul Azwan Hamid, 29, berkata mulanya dia ternampak sebuah kereta berhenti berhampiran tong sampah di stesen LRT terbabit sebelum terdengar orang bergaduh.
“Saya melihat seorang lelaki dalam keadaan marah keluar dari kereta dan pergi ke tempat duduk penumpang sebelum terdengar wanita itu menjerit.
“Saya hanya memerhatikan perbuatan mereka kerana enggan masuk campur,” katanya yang bertugas sebagai pengawal keselamatan di Kampung Warisan.
Dia mendapati lelaki terbabit menghempas pintu kereta beberapa kali diikuti jeritan wanita itu yang semakin kuat.
“Saya perhatikan kaki wanita itu berada di luar menyebabkan dia cedera akibat tindakan lelaki terbabit menghempas pintu kereta beberapa kali,” katanya.
Hairul segera mencatat nombor plat kereta terbabit kerana khuatir berlaku perkara buruk sambil terus memerhatikan mereka.
Tidak lama selepas itu, lelaki berkenaan membuka pintu belakang kereta dan membawa satu ‘objek’ sebelum membuangnya ke dalam tong sampah.
“Selepas ‘objek’ itu dibuang, saya lihat wanita terbabit keluar dan cuba mengambilnya kembali, tetapi dia dihalang lelaki berkenaan dan ditarik masuk ke dalam kereta.
“Apabila cuba sekali lagi mengambil ‘barang’ dalam tong sampah itu, dia ditarik semula sebelum lelaki itu memecut kereta,” katanya.
Disebabkan perasaan ingin tahun, Hairul pergi ke tong sampah itu dan ketika menghampirinya, dia terdengar suara bayi menangis.
Sejurus melihatnya, dia terkejut kerana mendapati objek terbabit seorang bayi comel sebelum mengangkatnya keluar dari tong sampah.
“Saya menghubungi polis sebelum membuat laporan di Balai Polis Hulu Klang,” katanya yang kecewa dengan perbuatan dilakukan lelaki itu.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abd Jalil ketika dihubungi, berkata pasangan suami isteri terbabit sudah menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya kira-kira jam 4.30 petang semalam.
“Mereka yang berusia 30-an itu direman bagi membantu siasatan bermula hari ini. Kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan,” katanya.
ISHHHKKK....binatang sungguh la pangai cmni...!
kalo ye pon budak tu bkn anak ko,takde ati perut ke?ape dosa budak tu,hah?
menitik airmata aku tau!!cilaka tul!
Sedangkan org yang blm ade anak bole rase sedih menyayat baca brita ni,
apelah perasaan dia yang menjaga budak tu selama 6 bln?
bagi aku,malang sungguh la kerana dia tak dianugerahkan perasaan menyayangi anak itu..
Kalo budak tu bukan anak dia,kalo btul cner?
ishhkkk...berdosa sungguh laaa...kalo aku kt tmpt pompuan tu,
mmg harus la ati aku hancuzzzzzz...rasenye x mungkin akan aku ampunkan...
ishhkkk...sedih tul la...
( brita ihsan dari niza zulkarnain yg somei giloz..)

Tuesday, January 20, 2009

Part time ....

aku suke menjait..mengaler2 mmg aku minat..soh melukis,mintak mahap..
jait2 manik la especially...aku buat utk kengkawan,sedara mara..
kira amek tempahan la..waktu bz,time2 nk raya,cuti sekola pn kengkadang ade gak..
kakak aku ni menjait bju,time nk raya selalu dia sub aku bju utk jait leher n sembat tangan
dan bawah baju...dapat ler sesikit utk raya..heheheheee...
bab jait manik ni yg tak best,kalo ko tekun sangat nnti mata jd berair,cepat letih n
pemandangan mata jadik kelabu cikit...
aku lak kalo da start menjait manik,selalu pana ( leka )...








santek tak..?blajor sendri hokei..nak blajo?
tarak hal...mula2 blajo jait kat bucu bantal...hahahahaaaa...

Monday, January 19, 2009

Jalan2 ari minggu...


amende tu kak?
ade la....

umah sape tu kak?
ade la...

poyo ar ko kak..
biase ler...



Ekekekekeee....ari minggu ari bosan kalo xde mende nak buat..tu stended...
Dari aku bukak kilang tek mata,elok la aku p jenjalan..walau cuaca panas ya ampunnnn
tapi aku meredhokan diri..panas sekali sekala...elok utk kain baju..elok utk tgk setakat mane ketahanan mental menahan sabor..panas...sape yg bole tahan,kan..?
Aku p bli kepek daaa....nun kat Sungai Lang sanun dgn hubby den..ade pojek ckit...
Sungai Lang ni area umah Allayarham Datuk Sidek...Ayah pade Datuk Misbun jurulatih
Datuk Lee Chong Wei..sumer Datuk tu...jgn main2...
Dek kerana panas,balik tu singgah ler layan cendoi...cendoi..korang tau la kan..aku suke cendoi..
tapi tengok tempat gak laa..Sedap kalu,ade la harapan aku nk singgah lagi..kalo idak,tu ler sekali..
Cendoi tmpt ni mmg sedap,klasik lagik..sagat masih guna sagat yg atas kayu tu hokei...
tp sejuk sekejap je la...kan mkn cepat2 dgn separa lahap..lahap?ehhh...burok benor ler ghupe kan..?
Kaler pucat jer kan..?elebih santan daaa...



nampak cam enak kan?memang enak wehhh....tapi tableh abesh...kenyang bangett...

SHOW THEM OUR POWER!!


Apa yang kau rasa bila melihat saudara Islammu dibunuh kejam?
Anak-anak kecik meratap raung,hilang suara..
Bergelimpangan umpama bukan manusia mereka diperlakukan...
Apa usaha kita?
Apa bantuan kita..?
Marilah semua..Inilah waktunya kita bersatu...
Hapuskan pengaruh mereka..Jajahan mereka dalam fikiran kita..

Saturday, January 17, 2009

Wow!


The best thing keje kt port ni,tiap ari bole tgk kete mewah..kira ni pemandangan biase la gitu..Kete ni pkai trip plate transit from northport to westport.. perjalanan lebih kurang half an hour.. Best kan? Dpt tgk pn jadi la:-P
The best car,ever..! Experience kengkawan yg pnh keje dlm bidang transit ni,mmg best kate diorang..belasah je la..kalo dlm port,wahh..diorang kate mcm2 kete la bole bwk..best woo.. Upahnye bole tahan gak la.. Meriah..ekekekee.. Nak merase bwk sndri pnye,tak tau la bile,kn?

Friday, January 16, 2009

Dear all Muslim...saudaraku..

Dear all, McDonald's and Starbucks have today announced that they will be donating all profits from now until Sunday to Israel war. Also, the producers of Adam Sandler's new movie Bed Time Stories will be donating their profits to Israel. Be informed, and let others know not to contribute and refuse to support these monsters that believe in killing innocent civilians. Boycott McDonald's and Starbucks. Also don't take your kids to see a movie that promotes violence by association. Together we can make a difference! Please pass this to as many people as you know. Thanks

Potluck Redmummy di Kosmo la wehhh....

Tu diaaa....kuor gak akhirnya...last time kan aku ade g potluck Redmummy..
baru la ni kuor kat Kosmo!
Tak kesah la bile kuor,jnji kuor..jangan tak kuor mcm kes cycling kt Bukit Komanwel zaman
tok kadok dolu2...hahahaaaa...
Tak yah la aku circle2 kat mane aku..sebab kalo aku circle,kena la aku circle muka kak Myra sekali...sebab aku kt belakang dia terlindung...
anyway...Tahniah la Redmummy..makin VASS de VUMMM sekarang...

Thursday, January 15, 2009

Seorang yang berjaya dan seorang yang gagal..

Seorang yang berjaya sentiasa ada kerja yang nak dibuatSeorang yang gagal sentiasa ada alasan yang diberi
Seorang yang berjaya sentiasa berkata “biar saya buat kerja ini untuk awak”Seorang yang gagal sentiasa berkata “ini bukan kerja aku”
Seorang yang berjaya sentiasa melihat jawapan terhadap setiap masalahSeorang yang gagal sentiasa melihat masalah terhadap setiap jawapan
Seorang yang berjaya berkata “perkara ni susah, tapi tak mustahil dilakukan” Seorang yang gagal berkata “perkara ni tak mustahil dilakukan tapi ia terlalu susah”
Seorang yang berjaya melakukan kesilapan akan berkata “aku dah silap” Seorang yang gagal melakukan kesilapan akan berkata “ini bukan silap aku”
Seorang yang berjaya sentiasa memberikan komitmenSeorang yang gagal sentiasa memberikan janji-janjiSeorang yang berjaya menyimpan azam & cita-citaSeorang yang gagal menyimpan angan-angan tanpa usaha
Seorang yang berjaya berkata "Aku mesti lakukan sesuatu"Seorang yang gagal berkata "Sesuatu mesti dilakukan"
Seorang yang berjaya sentiasa melihat peluang dalam masalahSeorang yang gagal sentiasa melihat masalah dalam peluang
Seorang yang berjaya melakukan sesuatu hingga terjadiSeorang yang gagal membiarkan sesuatu terjadi
Seorang yang berjaya belajar daripada kegagalannyaSeorang yang gagal hanya meratapi kegagalannya
Seorang yang berjaya menyaksikan keceriaan.Seorang yang gagal menyaksikan kesedihan..

Wednesday, January 14, 2009

Alo nyah..


Weh..korang kenal sape ni?aku tegelak kingkong tengok minah ni.mula2 aku memang tak prasan sape dia ni.sebab bukak2 t.v je kuor muka dia..teka ar sape..hahahaa

Tuesday, January 13, 2009

disatu pagi yang hening...

psstt...pssstt...anjer...nk bekpes ape kita pagi nih... ; p

Habit 2 ekor kucen aku ni,pepagi time aku nk p keje,diaekor musti skodeng kt tingkap sambil amek angin pagi...somei jer....

HAPPY BIRTHDAY YAYAN..

Aku ade 18 anak saudara..wow!!
meriah..meriahh....3 dah tawen..3 3 tu gak da ado anak..on da way
lagi sorang nk kuor..makanyer aku ade 3 cucu sedara..
ni cucu sedara aku yg paling kecik la..SHAFFI RAIYAN..
sambut 2nd bday on 12/01/09..
kitorang potong kek on sunday..sbb sume ado kan..
tp tu utk warming jer...sbb kna smbut dulu b4 baba dia
outstation on the next day..after baba dia balik,diorang akan buat
kt umah diorang lak..ni buat kat umah along aku la..wan nyer..







Selamatkan Palestin..




Persatuan penduduk kat umah aku ni memang bagus...rajin...
walau kadang2 ado gak yang berperangai menjengkelkan..
nak cite pn malas,korang tau la kan...dok tang mane pun,mane penah perfecto..


Terowong?Kubu?


Ni bangunan MPK..xde pape pun yg special aku nak citer...
aku nk citer pasal benda kt sebelah bangunan nih..


Hah! ni hah!!ni mcm terowong la..tp da lama tutup..rasenye tak pernah
bukak kot...Org tua2 kata,tempat ni 'keras'.,berhantu ar senang citer..
tak ku tahu betul ke tak...
my hubby kate,kekonon terowong ni bole smpai ke Bukit Jugra kt Banting nun...
YE KE?
idok gak akak tahu..wallahualam...
Kalo betul pun,tak mustahil..sebab zaman perang dulu,mmg banyak dibina terowong2
yang bole tembus ke beberapa kawasan..jauh lak tu...

Klang yang jem...

Ari Sabtu aku pakat jalan2 dgn suamiku...tapi yg paling utama,
p bayor bil...aku benornya maleh nk kuorari sabtu.klang mmg ler jem..
tak kira la pagi ke malam ke..lagi2 lak la tengahari..
tapi ape yg nak rush2 sgt kan...?so layannnn la jem...borak2 dlm kete..
korang penah smpai klang?baru2 ni?ke dah lama?

HARAP MAKLUM.AKU YANG DOK KLANG NI PUN DA TELANGAK2...
BANYAK JALAN DA JADI ONE WAY,HOKEI....

pening kepala akak dek non..dek nak mencari jalan ke town,abes sume
belakang kedai apek,kedai kete aku lalu...




pic 1 - dah jadi 1 way la pulok...( org familiar dgn Klang Town paham ler ape aku taip..)
pic 2 - jemm...jemm...bkn sungai tu...jambatan sana nun..( mcm bersih je sungai Klang tu kan..?)
pic 3 - hahhhh...ni la Town Klang...ujung nun,masjid baru...btul2 kt tebing Sungai Klang...santek..
pic 4 - jem lagik kan?ni dr hala port klang ke shah alam/kl
pic 5 - Klang town..tempat ni ler yg nk dipindahkan kt Klang Sentral tu...yg dok kecoh2 kt tv tu...
Tempat ni penuh memori time sekola2 dulu...walau rupa da x sama,tp kenanan itu...,
sob..sob...sob...

First class seat man.u vs chelsea


Ape?kite nk tgk bola tau tak?jgn ar panggei2 kite..
Google