Monday, October 25, 2010

Pemergian Yang Abadi..

17hb Oktober 2010 ( Ahad ),berita yang amat mengejutkan buat kami sekeluarga diterima...anak Along yang nombor 3,kemalangan... Dan meninggal dalam perjalanan ke hospital..

Speechless....

Semoga tenang dia disana...

Ya Allah...Ampunkanlah segala dosa2nya...

Tempatkahlah dia di antara orang2 yang kau kasihi sebagaimana kami mengasihinya..

Janganlah Kau palingkan pandanganMu darinya..

Kami redho diatas pemergiannya walau hakikatnya sangat perit menerima kehilangannya sebegitu rupa..

PanggilanMu yang telah Kau janjikan..PASTI..Tidak awal seminit..Tak mungkin jua lewat sesaat..

Kau tabahkanlah hati kami semua...Ya Allahh...Subhanallah...

Tenangkan hati Mamanya... Hilangkanlah kesedihannya... Dan berikanlah dia kekuatan menerima kenyataan itu...
Amin..Amin...Ya Rabbal Alaminn...


Friday, October 8, 2010

Bunga Pahar Edisi Tradisional - Finale

Da seminggu dah buku lilin ni aku siapkan..:)
Hasil tangan sendri..Mula2 dulu sekadar suka2 je try buat.Time tu belum kawin lagik..Potongan pon stabil lagik..hahahahaa..Sekarang?ade gak la potongan..Tapi potong brape,sikit konpius..betukar2 ikut cuaca..ape hal lak la potong2 ni? **larik tajuk**

Buku lilin ni aku tengok kat RTM 1 kalo tak silap..Alaaa..kalo Selamat Pagi Mesia tu kan ade slot gubah2 la,hape la,kan?Aku tengok kat situ je mula asalnya..Ralit la jugak nengoknye.Cam berminat..Pastu timbul idea nak buat bunga telor giniuntuk sume jemputan..Kira dalam setahun gak la proses buat bunga telor ni.Kalo tak silap,almost 1000 batang bunga telor aku buat.

Dalam proses membuat tu...,MasyaAllahhh..Tuhan je la yang tahu..Kadang2 rase give-up,nak ajer aku bagi gula2 dalam kotak..Berenti seminggu sambung sehari..gitu la sampai akhirnya,seminggu sebelum majlis,siap sume..~~yippi~~

Lepas2 dari tu,aku da tak buat lagi bunganye..
Sampai la baru2 ni after 11 years,Alang mintak tolong buatkan..Tu yang gagahkan gak...lagipun tak banyak..:)

Ni l hasil lepas dicelup dengan lilin cair,dikeringkan dan dililit2 la dengan hiasan bagai..






Ade yang beminat nak tempah ke?heheheheee...

Air Pasang Kap Lam Ya Nga..

2 hari ni betul2 mnguji kesabaran aku drive kete ke opis..Mana taknye,Semalam da jem sebab air pasang kat PK..Laaaaaaaaaaa...arini pon ado laie...bikin panas hati gue..Kalo tak,tak panas mane pon.Bole je redah air tu.Tu air laut yer kengkawan.Bukan air longkang.Tu adalah fenomena biase yang berlaku menjelang nak Deepavali ke,Thaipusam ka..Aku pun tatau nape..Ade koneksen gamaknye..Berbalik pasal paras kepanasan hati ni,semalam punye nak gune shortcut,takmo ikut flyover yg jem over tu,ikut la laluan alternatif..Perggghhh,..punye jauh gak la aku potong kan..Pastu ade satu tempat tu,jalannye ade air bertakung..Owhhh...no hal lah...cikit je ni...bole redah...Redah la kan..Baik punye jalan..

Tetibe DanGGGG!!!
bunyik kat bumper depan..AUkkkkkk betullah...punye la besor lobang tayar aku secara dive sampai kene dengan bumper kete.Acoiihhhh betul la..Walaupun bawak slow,still bunyik dia bole gugur jantung.kuat siout..

Sampai opis telek2 nasib baik la tak cedera parah..kat bahagian bawah bumper je tercalor2...But still aku bengkek dgn JKR ...hahahaaaa...Kalo tak,nak salahkan sape kan..?Tu laaa..nak cepat kan?kan?hamek ler lobang tu..nasib baik enjin tak mati kat dalam lobang tu..
Kalo tidak...Adehhh...Sendri la bayangkan..





Tengok time pon da tau la jauh ke laut aku lambat masuk keje..Tu kesah biase la lambat2 ni.. Tu sume bole dihampunkan lagik..Takat datang lambat tu,da biase la..Kejadian2 tak diingini dgn PK ni mcm aur dan tebing..Penuh kejutan..
Arini ok,esok jem..lusa jem,tulat jemmmmm lagik..tu pon biase gak..

Prasan tak bangunan belang belah kiri tu?
Tu bangunan Bomba sebenornye.Belakang dia dulu ade flat 5 tingkat,ade 10 blok..My Amir dok ctu la dulu. **malu2 alah** Bapak dia keje kat Northport,so kira quarters la untuk staff.Pastu lepas kawen,i dok dengan mak metua uuu...2 tahun sebelum i pindah..So,kejadian2 air pasang ni,i da tengak la.Tu yang tak jakun sangat..heheheheee...katakanlah arini air pasang kan,2 ari sebelum tu da kecoh woooo crita ni..kira cam ,Waaahhhh..iyer,air pasang?besttt!! bessttt!!!

Iyer arrr...kitorang best la..Dok tingkat 5!! orang bawah sekali la yang ,aduhaiiiiii....air pasang lagi ker...?:(...nangessssssss....
Biasenya diorang akan announce brape ketinggian air tu.Kalo agak2 bole selamat,orang 2 kat tingkat bawah tu,selamba je la..Takyah nak alih2kan barang..Maknanya tinggikan la cikit kedudukan barang umah.Lrtak la atas meja ke,lemari ke hape ke..Janji tak kene air..Tapi tak tinggi pun kalo masuk umah.Sampai tumit je ke..But still ...Air laut kan..belengas!melekit!! uhhh!!

Ni la rupanya air pasang K.L.Y.N...Dia akan naik seawal pukul 5 pagi,surut sekitar jam 8-9 pagi..ni saki baki yang degil takmo surut..!! Aku rase dia sesat tak jumpe jalan patah balik ke laut la ...


Ni satu2nya jalan dari KESAS,dari Bandar Klang nk ke Port klang melalui Pekan Port Klang..Kalo dari Klang ade jalan lain.Tu ikut Shapadu hiway la..Memang giler clearnya.Tapi ape jadah la jalan free ade,ko nak redah jalan tol RM2.20 kan?hahahahaaaa...koser aku aihhh..

Lagipun akak tak gemor jalan2 clear ni..tak mencabar minda.Ngantuk,kompom!Selalu kalo balik aku lalu KESAS hiway la..tapi tak sempat jumpe tol aku da exit masuk jalan lain..:)
Time2 gitu aku memang selalu ngantuk,kadang2 tu kan tertido kejap sesaaat..tetibe tejaga..Bahaya kan...seriau sehhh..

Nasib baik la esok Sabtu...hahahahaaaa...gelak beso la ...Esok i tak keje uuu....
Selamat la meredah air pasang lagi buat warga PK...nasib korang ler..;p


Thursday, October 7, 2010

Malique featuring Najwa - Senyum

U gonna love it...:)

Wednesday, October 6, 2010

EidulFitri @ Kuantan.

Seperti da di plan,Sabtu lepas aku n Amir nak gi Kuantan beraya kat umah abang dan Uda aku..Ni 1st time Uda beraya di luar kawasan liputan..yakni jauh dari adik bradik.Walaupun dia balik gak ke Klang raya tu ari,tapi macam tak best la..Seminggu je dia kat sini.So aktiviti tu macam terbatas sangat la.Kat umah maktuo dia,mesti la dia sibuk tolong layan orang2 yang datang.Nak harapkan kakak ipar dia sorang memang la tak terlarat.Umah maktuo dia tu memang semedang jer dari pagi sampai tengah malam non-stop orang datang..perrrgghhh..kalo aku da gerenti menitik airmata weihh..;p

Perjalanan terpaksa dibuat lewat petang sebab Amir balik lewat.Pastu anak2 dara dari opis datang lak nak beraya..Akak buat nasi tomato u..Jamu kat diorang.Ade amek gambor,tapi ehhhh..ape jadah la kan,gambor tuan tanah takde..tak aci.Makanya,sume gambor kene rejek..Pedulik tidak!

Hahahahaaaa..abes kejam neh..

Agak2 mata aku yang sakit ke,atau memang ade nampak macam tulisan Allah kat atas bangunan Istana Negara baru tu?Subhanallah...da brape hari baru aku pasan..


Ni da masuk hari kedua ni..aDari umah Uda di Kuantan,pi lunch kat umah abang.Pon tado gambor..sibuk beno kitorang makan.Menunya daging masak kawah walopun masak atas dapur jer..hahahahaaa...Sedap u kakak ipor i masak..Tergoda i..

Anak2 dara yang sorang tu PMR,sorang lagik UPSR..

Puas la memasing ngelak nak dok depan kan?Dok belakang pon tak gak nampak kecik..Terpaksa terima hakikat..**nanges**



Abg n Kakak ipor i...


Sesi lawatan anak sulong abang kt sekolah asrama dia..Dekat je sekolah dengan umah..Dok asrama lak tu..cam tak aci sungguh la kna..ihhh...pastu tepon mak soh datang.Macam biase da namenye mak,datang la tetiap minggu bawak makanan..

Ni kat Pantai Batu Itam..Ade orang kate,hubby i macam Nasir Bilal Khan...Ado?
iihhhh...macam takpe..jangan betul2..huhuhuuu...kenape engko hahhhhhhh??


Dalam perjalan balik tu kejap mendung,kejap panas,kejap ujan..
Tengok langit tu...pergghhh....gelap giler..da mcm heroin cite Twister lak akak rase..chasing the twister..

Lunch yang da ke laut dalam timing nye..Pukul 4 baru dpt lunch..Puas la dok perati mencari kedai makan yang arwah Abah suka makan..Area mane tak ku tahu..Name je yang aku ingat.Restoran Samudera..Cer bayangkan dari Gambang ikut jalan lama semata2 nak menjejak kedai ni.Dulu masa abang aku belajor kat Maktab Perguruan TAA,setiap kali tu jugaklah arwah abah request nak makan kat situ.Ade burung puyuh goreng spesel dan tak ingat ape ntah lagi menunya.Tapi memang sedap.Makanya,modus operandi ni..GAGAL...uhukk..uhukkk...Makan tengahari kat Temerloh sajo..World of ike Pating.. Makan ikan sungai ni takde kepantangan bagi aku..aku tak makan ikan yg tak bole dimakan aje..ikan lain sume on..heheheheee..Nampak cam mabeles je kan tempoyek pating neh..memang pon..


Wahhhh....tersinggah plak kat Lentang..cuci2 muka,rendam2 kaki..KAsi segarkan diri sikit..maklumlah jauh perjalanan...Ewahhh..macam i plak yang drive kan..?

Ni ade la aanouncement nak buat...Aku rase ade yang terasa ati dengan salah satu N3 aku...tang mane,bior la orang tu saje yang paham2 sendri..Aku tak bermaksud langsung dan tak terpikir nak tujukan ke dia..Aku cakap atas dasar peringatan diri sendri.Tak sangka plak ade yang terasa hati sampai nak meremove2 bagai name aku dari FB list dia..Tapi takpelah... Terasa2 ni adatlah kan..sedangkan kengkadang ape yang aku tulis pon,aku sendri yang terasa ( bole gitu??)..
Kepada yang berkenaan,aku takde niat..Sungguh..Terpulang la samada nak percaya atau tidak.Kasih sayang aku tetap sama walau hati sedikit terguris..ecewaahhh...mintak hampun lagi sekali kah dipenghujung bulan syawal ni...hhhmmm...


Kenangan indah Nan Abadi..

Semuanya kenangan indah yang arwah mak tinggalkan..Antaranya anting2 klasik ni..Susah nak jumpe.Kalo ade pon,mungkin belah2 kampung sanun ade la makcik2 yang pakai.Ade orang,dia panggil anting2 = sunting..:)

Bila pakai anting2 ni teringat2 kenangan dengan mak..Macamana dia tengah memusing skru belakang tu untuk mengetatkannya..Kadang2 dia bersihkan anting2 ni..Maklum la..jenis skru ginileceh sikit nak jaga.Kalo ilang ke,payah nak carik skru dia.Kene plak la tempah.

Anting2 ni Uda yang simpan..Sayu sungguh hati ni bila tengok..Rindu tu datang membuak2.Segala2nya bermain2 didepan mata..iihhh....Serasa banyak sangat kekurangan sepanjang menjadi anaknya..Tak terbalas rasanye segala pengorbanan...Mudah2an yang masih ade ibu tu,hargailah,kasihilah..berikan kebahgiaan buat mereka selagi ade denyut nadi... Janganlah di guris perasaannya..Mereka itu wajib kita berikan kebahgiaan kerana senyuman mereka itu pembuka jalan kita ke Sana..insyaAllah...







Telinga orang degil..dedua belah bertaik lalalt..!!! coihhh!!!
Tapi i penyayang hokei..;p


Friday, October 1, 2010

Open Opis 2010..

Jumaat lepas kami kat opis ni buat open opis..panggil transporter,jiran2 kat opis ni,staff2 kami,kawan2 staff kami...heheheee....Jemputan tak ramai..Yang rapat2 je..Lebih kepada nak jamu staff dan rakan taulan je yang benornye..:)

Menu2 nye biase la..Name pun raya..takkan nak jamu bolognise semata..kene panggil Santa plak kang..cam nyampah je baca,kan?
gurau2 je..gurau melampau namenye tu...

dimulakan dengan maskot masker cap tembikai..

Rendang ayam..mane ayamnye?tenggelam dek awas2 rendang tu..sedap u...


Kuih..Lontong..Mee Kari...Rendang ayam...Rendang Daging....Satay...Kari Ayam... Sambal Kerang... Roti Jala...

Sume mabeles rasenye..





Sume ni staff operasi...
ehh..Pesal ko cam poyos je ek Encikskrulonggau?

Salah sorang BFF yg datang..( sorang ni je pun yang benonye..)
Aku yang invite..opis dia tak jauh..

Merangkap,merangkak sebagai orang tengah kepada katering jamuan neh..Omak dio bona eih yg masak... Tu yang muka poyo nak rak tu..

Cam huduh je opis aku ni kan?
Takpo..bakal pindah kat building sendrik..hohohohooo...
Sekarang ni kat building haunted nyer...

Aku jemput gak...hahahhaaa....
dok btau kt FB ado open opis ,copek yo dia nyahut...mai ler...mai...



Cam tak puas ati je kan CikCiti nengok aku..Belakon je ni..

Bos i yang tengah tu...nak kenalan?
:p

Google