Tuesday, February 24, 2009

Agenda sampingan ari sabtu..



lapo la pulak on the way balik tu,singgah kat Sungai Besar..ade food court kat ctu..hajat ati nk bedal ABC..tingin banget..lagipun kt ctu ade nasi ayam besh..sedap benor kata Along..
tp kedai ni bukan yang sepatutnye kitorang pegi..disebabkan kedai tu ABC da sold out,so tepaksa la g menapak kedai ujung..bebondong2 la aku,Along n Uda.. lenggang kangkong mcm itik pulang petang..( Uda la..bukan aku..)
tak tau la sebab panas ke ape ke..,tapi muka yg menjaga kedai ni,humak aihh...kemain masam..
ade ke diorang mop lantai time org nak makan..kena lak kat kaki aku..

'dik,rilek ar...'
( dalam ati..sebelum rilek aku ilang,beh baik ko blah..pantang tul org tua2 time kita nk mkn,time tu la nk nyapu ke ngemop ke..)


Uda nyer mihun ..sedappp!!!selang dua ari lepas tu dia msj,'aku tingat ler mihun sup tu ari...aduhai...'
sib bek dia tak ngidam..kalo tak,naya nk p cari mencari mlm2 ari..


mi hailam Along....masin..nak kawin gamaknye anak dara yang masak tu..
orang tua2 kate la..bukan aku...



along dgn ABC nyer..
'Long..buat2 pandang tempat len..mcm model ckit..'

'hotak ko!!'
dalam dihotak2nye aku,pandang gak kat tempat len...ek elehh...



Sape dah jejeh..?sila lap2 ailio ek..
ni jeruk Sg.Besor yg pemes tu..aku mmg hardcore jeruk betik Sg.Besor..jangan tak tau..
tapi la ni,tak brape sedap..nape ek..?
tapai pun ado..aku tak suko tapai...byk kali dah aku cube sumbat dlm mulut ni ha..tak dapat gak feelnye..ntah nape pun aku tatau..
ade member aku tu,ngidam nk mkn tapai..elok lak tu..dia belasah..agaknye kandungan dia kuat kot..gitu...











At last...

Akhirnya semalam petang turun gak ujan...walaupun tak la lebat sangat,
tapi cukup menyegarkan..membasahi bumi yang kontang sejak seminggu dua ni kan..?
Syukur alhamdulillah..






dan sidia pun tersenyum....ecewahhhh..poyo!!

Mentaram..

Makan malam kitorang mlm td hasil belian di Sungai Besar..Mentaram...
rupe dia mcm lala yang versi beso..tp panjang..isinye mcm pepahat..( penah makan ke..?)
orang cino panggil bamboo lala..tp mentaram ni bagi aku,rasenye mcm kupang..ishhkk..susah la nk describe..kena try...
kalo memang tengah musim mentaram ni,rega sekilo dlm RM4..kalo bkn musim bole cecah RM12-RM14..begantung kepada gerai yg jual..ikut saiz gak la..
TAPI.....makan kena berhati2 dgn pasir kt dlmnye..bg pengidap batu karang,amatlah diingatkan,
makan kena beringat..ala kador je udah ler...cengkerangnye pn lembut..x mcm lala..so,sebelum masak,elok ler rendam dulu dlm air garam..
mentaram tak buleh la simpan lelama kalo da beli tu..pling lama,1 ari je..sebab bau dia cepat busuk..makan pun ala2 loya plak kang..

meh aku bg resepi cner nk masak..cewahh..pepoyo jer.

bahan2nya :

cili kering - 6-7 tangkai ( rebus pastu tumbuk)
cili api ( ikut pedas )
bawang putih & merah ( tumbuk/hiris )
serai ( 3-4 btg diketuk )
garam

cara2nya :-
tumis cili,bwg..pastu masukkan serai..tumis smpai kering..
takyah letak air..
masukkan mentaram yang dah di tos airnye..
gaul je la..masukkan garam..selesai...
bole makan beramai2..
gatah pon sodap..


Perasmian Big Apple SACC

Last Saturday ade invitation dari member soh dtg ke launch Big Apple kt SACC..
i kenot go la..kena g Teluk Intan..ado hal..
So,hubby yo yang pegi..aku soh dia amek ler gmbor dgn ntah Menteri mane yg dtg,tak ado....!
biase la..org jate kan..?tak diherannye mende2 cmni..dia attend tu pn kira da cukup bagus ler..
Akakkkkkkk gak yg kena snap gmbor gift yg dia bagi..dapek la half doz donut yg mabeles yg
bole bikin i lufer kt hubby kalo makan...astagfirullah...tanda2 derhaka tu...ih...ih...





( aisehh...suda kena ngap ler sebijik...tatau yang mane 1..coz setiap box yg dia bg,
tak sama flavour..)




Monday, February 23, 2009

Ari TAGG sedunia..

1) go to ur picture holder in ur computer.
2)go to 6th folder of the photos
3)go to 6th picture of that folder* put the picture on ur blog
n description of it..
* invite six friends to join the challenge..

Ler...TAGG lagi ...kali ni dari cikWAWA_NADWA..
mekasih la kerana mengetagg akak ni hah..sib bek 1 gmbor jer Wa...
Kalo dak,esok je akak jawab..memandangkan cuaca yang panas diluor,akak
dengan sangat terajin untuk membuat TAGG dr kamu,Wa...
Terimalah....jeng..jeng...jenggglottt....



mengape blur..?sebab...,mmg diblurkan...

Baru balik tgk konsert BOB MARLEY...tu yg gitu rambutnye...
tak caye..?memang patut la korang tak percaya...
Patutnye LCCT kt LABU tu,transfer kt dahi budak tu...luas kemain...hiskk...

TENKIU tu mummymeera

Perghh...sesungguhnyaa...punye la pnjang tag ni kan..?
pijau bijik mato nk baco...


1. Name one person who made you laugh last night?
person ek.?hhmmm...my hubby kot...biaso lah..sapo laie ado kek umah..

2. What were you doing at 0800?
0800 usually tgh pnaskan enjin kete..

3. What were you doing 30 minutes ago?
checking email..hehehee...(nmpak bonar xdo kijo..)

4. What happened to you in 2008?
mix like rojak Ngah Dolah..name it,u got it..!sume ade la..nangis,ketawa,suka n duka..
hidup takkan sempurna tanpa 'sesuatu',rite?


5. What was the last thing you said out loud?
Cokiiiiii....masuk!!ucu nak g keje ni..( ni kes wa nak g keje,dia dok guling2 kt lantai luor..)

6. How many beverages did you have today?
gula2 hack sebijik..( ubat layan mata mase drive..)

7.What color is your hairbrush?
black

8. What was the last thing you paid for?
Paper..rm 1.50

9. Where were you last night?
dari pagi mmg tak kuor..mlm layan MystarsLG yang mmg asik makan seranah i jer taw...
very no class..!!

10.What color is your front door?
kalo kat umah,kaler kunin2 ayor..kt opis ni cekelet..

11. Where do you keep your change?
purse kecik Anna Sui..(kena mention brand ker?)

12. What’s the weather like today?
mild2 hot...heheheee...pagi monin nyer panas...stended ler..

13. What’s the best ice-cream flavor?
no specific flavour..sume bole belasah..janji eskrem..( mami nak bnjer eskrem..?tenkiu..lap u!!)

14. What excites you?
bile mood i ok,sume pun excited me..especially my kucen n my family for sure..

15. Do you want to cut your hair?
NOPE!!never again...da cukup ler kemetot cmni...rase tak anggun taww...

16. Are you over the age of 25?
eerrr....errrr....dah ke blum ek...?macam dah..mcm blum...errrr....

17. Do you talk a lot?
depends...kengkadang kalo da byk berckp,wahhh...ayat susa nk kontrol..
i don like u know..: (

18. Do you watch the O.C ?
O.C tu mende?mummyyy...O.C tu osi ker?
bleuuuurrkkkkk ..; p


19. Do you know anyone named Steven?
Sapo lak la Steven dgn org yang reka Tag ni..?Den x kenal..

20. Do you make up your own words?
tidakk...tidakk..hamba seorang yg jujur dan luhur...sangat telus...
hamba mekap muka jer..tu pun kengkadang hamba rase nk muntah bile tgk kt cermin..

21. Are you a jealous person?
kengkadang..yes..tgk keadaan..takkan hubby bermanja2 dgn kucen pn nk jeles kan..?harus la melempang muka sendri..

22. Name a friend whose name starts with the letter ‘ A ‘?
eh..!ramai la kawan stat dgn A tau..mane bole letak 1 jer..
Amelia..amazizah...amel..dan ramai lagik..


23. Name a friend whose name starts with the letter ‘ K ‘.
Kuda..i tak ingat name benor dia..tp org sume pnggil dia KUDA..so,aku pn pnggei la dia KUDA.

24. Who’s the first person on your received call list?
My staff..tu pun semalam..ade kes urgent..

25. What does the last text message your received say?
Salam..K,Roy..arini saya lewat sikit..ade urusan kat luar..
( ya..Yaa...my friend use to call me Roy..hehheee...sound very the jantan kan..?but opposite,okei..: p)

26. Do you chew on your straw?s
sometimes...tu pun kalo ade hot issue..gitu...

27. Do you have curly hair?
No..no..and no..

28. Where’s the next place you’re going to?
hhmmm...dono lah...so far,not planning anything yet..

29. Who’s the rudest person in life?
someone la...tak kenal la..just baca blog dia jer..sounds not only rude but arrogant too...
n TULI juga..

30. What was the last thing you ate?
nescafe ice n 2 ketoi kalipap..cedap..bruuppp....alhamdulillah..

31. Will you get married in the future?
woii..!!!i da kawen taw..!!

32. What’s the best movie you’ve seen in the past 2 week?
bejaman dah x tgk wayang...last movie HANCOCK..Tu pun dibiayai oleh encik visitor dari Johor..

33. Is there anyone you like right now?
den suko sumer orang...sumer yang tak menjengkelkan..

34. When was the last time you did the last wishes?
i did everytime...every single second..coz we dono kan bile ujungnya nyawa..kan..?

35. Are you currently depressed?
A bit...

36. Did you cry today?
yup...there's an email that really touch my fragile heart..

fuhh....selesai sudah..wassalam....

Kepada kengkawan dan sapo aje yang bace blog..,sudi2kan lah...

Friday, February 20, 2009

Morning to evening..

meh rilek2...

Selesei sudah...hoiyeh!

At last...heheheee...setelah gigih aku besengkang mata tetiap malam( ye ker..?),
akhirnya siap gak la bju Puan Aini nih...perrgghh...walau design bead tu xla pepoyo sangat,
but still kna buat dengan penuh dedikasi..alaaa...gambor tak santek sangat .. al-maklum..
kamera Zaman Jahiliah...ado gak la nk guno..Alhamdulillah...jgn merungut..sesungguhnya
orang yang suka merungut ni dimurkai oleh Yang Maha Esa...amet tamet..
benornye aku malas nk jait poyo2 dan bersungguh2..sebab ape?
ye la..aku menjait malam je,time perut da sengkak dengan nasi..pastu mata ala2 slow rock..
kalo aku tekun sangat,esoknye aku sure dpt sindrom 'eyecannotopen'..gitu...
so aku buat ler sehari cikit,sehari cengelat,sehari cikit,2 ari cengelat..maka,udahnya jadi ler
dekat 2 minggu bju ni kat umah aku...heheheeee...






























Thursday, February 19, 2009

Ronda2 Pet Shop..

Aku memang suke g kedai pet ler..sonok banget..firstly yang buat aku sonok,lain kedai,lain jenis barangan..pastu kalo kena kdai yang meriah,segala bagai tok nenek ade..teruja sioutt...
Kedai yang aku g spot check mlm tadi kat Bandar Bukit Tinggi.. tunjuk ler ceruk mane kdai pet,kalo aku kebetulan ade area tu,dan ade lak drebar centa hatiku,sah2 ler aku ajak..
Dia pun suke gak..kengkadang dia yang belebeh2..






cage cantek2..mcm2 kaler...yg macam handbag pn ade.tu yg kaler ijo..
hikhikhikk...very the datin gitu!!


toys ni jgn ler ko tunjuk kt bebudak..malam tadi ade anak Cino dok meraung2 nak bola tu...
aku nengok,anjing dia heran pon tidak..hahahaaa....kan aku dah kate,tuan yg lelebeh..
ade ball,yg ade loceng kerincing2 pn ado..


alahhh...alahhh....somei giler...aku tanye kat hubby aku,ni baju budak ke bju hanjin?
somei giler..!!
yang kaler dark blue collar pepel tu,siap ade pearl bead lagik...very the very...





So far,this is the best utk kucen...tak ler aku beli..sebab aku bagi campur2..kengkadang jer aku beli.tu pun aku beli brand IAMS..kalo ikut kategori,IAMS 2nd place..
gitu...giloz nk bli slalu?rega mahal..so,skali sebulan bile gaji,blikan la...tukor selero..tokak kito kalo di sumbat tu ye ari2 mau benanah...nikan plak kucen,tak bole becakap,so aku buat2 paham ape perasaan dia je,ok ler...untung ko cen...


kalo yang jenis lidah tejelir tu,wajib ler kena ado benda ni..kang kalo dilepas,dapat lak kat aku,
memang sah ler kena debik dgn kaki kalo datang dekat kang...



segala bowl bagai ado..pergghhh...kalo dedulu,arwah mak n abah aku,letak makanan
dalam pinggan ayan jer..gaul dgn ikan..hah..hamek ko..belantak2 makan...hidup gak..
hahahaaaaa...kucen aku kurang asam cikit..gamaknye aku gak yg salah..dari kecik dok bagi isi ikan jer,yang fresh lak tu,tulang sumer buang..smpai la ni,kalo bg ikan,da jadik habit aku buang tulang bagai...
'Ucu,pesal buang sumer tulang?kuceng mmg la makan tulang...apela ucu ni...; p '
tu ar anak sedara zaman sekarang...biaserrrrrrrrr lagi tu ngecikkan ati mak sedara...ishkk...
agaknye ketulah kucen,aku skrg ni sangatlah sensitip kalo citer ke tgk ke,pasal binatang...
cepat benor datang perasaan simpati..
'Bib...jangan lelompat ek..ko tu bunting...kang tekuor lak anak ko..sape nk jawab...?'
'Bib..,kalo nak beranak,tunggu ucu ade kat guma ek...ari sabtu ke,minggu ke..'
'Bib..,apesal ko jalan kengkang ek...hahahahaaaa'

Wednesday, February 18, 2009

pokok ong...


Tui ke?Orang kate pokok ni ade ong?tatau ler plak..Orang Cine pecaye la mende2 cmni..
Bagi aku,rezki tu datangnya dari yang Esa..
Pokok ni tanamnye kat guma Alang..Malam td g umah dia..tu yang dok snap gmbor pokok..
Tangan dia kalo tanam pokok memang menjadi..Tangan aku?HUHUuuu...
pokok togeh boleh la..tangan aku expert bab2 len kot...hahahaaa...otak jangan kunen ek...
Alamakk...lufer lak nak snap gmbor Hafi the Go-kart Rider...ade dia malam tadi... leka beborak..
time amek gmbor pokok ni,dia dah masuk bilik..nak tido katenye...

Tuesday, February 17, 2009

Tugasan minggu ini..

Ade tugasan minggu ni yang perlu dibereskan..
alhamdulillah lah..ade gak rejeki sesikit yang masuk..
actually bunga baju ni a bit crowded..so,the bead shouldn't be colourful n over2 gitu...
utk leher kena buat yang ulat bulu nyer patern..tuan tanah request..
aku pun suka gak,nmpak kemas..tu baru siap 1 layer..suppose kna buat 2 layer..
tuan tanah ni byk gak anto bju..tahun lepas jer dekat 10 pasang..kain nyer pelbagai..tp yang pasti,mahal gak kainnya..dulu dia anto kt butik utk bead ni..tp sekarang,dia hanya tempah
jait baju je kt ctu..manik dia akan soh aku buat..
dia kate upah jait n bead bole cecah rm400..tp aku tgk biase je jaitannya...
taste org kan..


Monday, February 16, 2009

New Header..hikhik..

tenkiu very2 much to Ikmal yg buatkan header nih...
Ucu suker!Ucu suker..!!
lenkali tukau lagik ek...pun Ucu suker...

'Cu,suke tak gambor kita kat komputer ni?'

'Santek ar dik...buatkan Ucu leh?'

'Bole...meh gambor..kita nak upload..'

dengan pantas ler ucu bg memory card hp..hahahaaaaa....


tentuan n pempuan..katenye kalo nak buat gambor cmni,try ler upload PICASA 3...
yang tu jer aku dgr,yg lenlain aku tak cosentrate...bz beborak dgn Uda...
2 ari x jumpe,bykkkkkk citer wehhh....
kena lak aku baring kt katil budak bujang ni hah..perrrgghhhh....sorgaa...

p/s : misi asal p umah kakak aku ni benornye nak anto nasi goreng jer...hihihiihiikkk...tapi terpoyo lak kat umah orang..

Sunday, February 15, 2009

Tribute utk arwah?



Pergghh.. Apehal la tv3 ni ek.. MystarsLG2 mlm ni sngguh la tak kuberkenan.. Mcmni pnye dressing utk tribute org yg da takde?
Alahai..come on la, org yg jaga pakaian bdk2 ni dtg dari zaman mane?pakaikan la something yg sopan.udah ler tetiap mggu sakit je bjik mate tgk pakaian.. Sngguh ler memalukan bg stesen tv yg kengkonon nmbr 1 kt Mesia kan?
Tgk rancangan ni, terdetik dlm hati,ni aje ke yg berbakat kt Mesia ni? Kot ye la gamaknye kan.. Alahaii...

Friday, February 13, 2009

ADEHHH...

Da seminggu tak update blog ni..bukan ape..,masalah jiwa komputer ni..!!
kacau sungguh ler..ati aku pn jadik panas...puas aku tepon technician kitorang..arini baru
ler dia datang..tu pun sore dari lelembut,da jadi mcm makhluk 2 alam lak bunyiknye...
dari aku betukor jadi hulk,lebih baik aku dok dendiam...
aku takmo ler nnti orang tau aku bole tukor2 kaler...ishhkk..
biler tenet da ok,mood lak tak sampai2..mgkin mood da tebayang2 coti ecok ari ...hihihiyyaaaahh!!!

aku sedang mengira hari menuju 10th anniversary maaa...mood mmg tebabas gilos tah kemane...
not hoping for anything..but....one thing je la...ishk....

diana-k : takziah la ye atas ketidakmunculan Rihanna...dgr citer bju tutup2 yang dia tempah tu tak sia lagi...huhuhuuu...sian ko dik...ade la tu ...tunggu jer... ( tulisan kaler pepel ni akak tribute kt ko dik...moga terubat luka..; p )

Friday, February 6, 2009

XTVT ari jemahat..


Arini punye projek,kna p KASTAM utk submit Cukai Perkhidmatan nyer form..
walaupun x kena bayar ape2,tp every 2 months kna pi gak..
Sejak arwah boss takde,aku byk buat keje2 yang melibatkan KASTAM..
Aku anggap tu la hikmah disebalik paksaan dia soh aku pi kursus kat KASTAM.
Aku gagah gak p kursus 2 hari selama 10 minggu!!every saturday n sunday,9 to 5..
pergghhh...gilozzz...
Tapi kursus tu kat Port Klang je..bangunan ni kat Westport nunnnn...jawuuhhh wowowowwwooo.....jawuhhhh.....


Masuk je kat tmpt parking,walahhh..punye la byk kete mewah2 cenggini..actually kete ni
sume yang kena rampas..berkaitan DUTI la kot..A.P pun mungkin gak..penuh parking lot..
terpaksa la park tmpt lain..




JENGGGG....!



JENGGG....!!!!



JENGGGG....!!!!!!!!


TADAAAAAAAAAAAAAAAA----------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------------






Aku bwk 2 org bodyguard hokehh...!!!
hahahaaaaa.....

Anda perlu khidmat bodyguard?
hubungi saya melalui emel....pipiskacangpis!!

Thursday, February 5, 2009

EDISI JEJEH AILIO..

PERINGATAN..!!!
Sila sediakan saputangan...posisinya harus ala2 menadah gitu..

kerabu mangga

1 biji mangga muda
2 biji bawang merah
2 genggam udang geragau
20 biji cili padi
½ inci belacan
garam & gula secukup rasa


cara membuat:
1.cincang mangga halus2 cara mmanjang
2.hiris nipis bawang merah
3.tumbuk cili padi bersama belacan
4.gaulkan cili yg ditumbuk ke dalam hirisan
mangga dan bawang merah
5.masukkan garam dan gula secukup rasa


tu resepi org..kalo resepi aku gini caranya...


1 biji mangga ( hiris mcm buah palaa hiris tu..)
1 btg bunga kantan ( hiris gak)
1 btg serai ( hiris lagik..)
1 biji bawabg besor ( hiris ler jgk..)
2-3 bji limau kasturi ( amek jus je yek..)
cili api ( hiris juga..ikut kepedasan lidah ye..)
kacang tanah ( goreng n tumbuk )

pastu?

campur ler sumer2 bahan tu..gaul..tambah ler garam..gula kalo pedas sgt..
tu jer...mudah kan..?

Wednesday, February 4, 2009

Acara Beramas Mesra...

VavaVAvaavaaaaaa....tajuk kemain ye tak...?
Biase la..kena propa cikit..tu belum bab tunjuk bil..pergghh...semangat neh nk letak gmbor..!
Seperti biase kalo geng den balik Klang,sure acara lepaking akan terjadi..dengan jayanya!
tambah lak org luor kawasan pun mari sama..jauh tuuuu....Taman Melewar ke Klang..jauhh..jauhhh...ditambah lak dgn telepon yang tak henti bedering,menciut2 mntak diangkat dan dibalas sms...tak gitu mummyku..?muahahhaaaa..harus kena jegil kalo aku kat sebelah dia..
ayat dia..'Haya...tak baik tawww...'
apepun,i lap oulssss...


belantak2 mnum air...4 orang,9 cawan..smpai 2 kali aku kena permisi..dah la malam tadi sejuk giloz..angin kuat...macam kat negeri omputihh...huiyyoo...

Bak kata Sis Milia,btau rega dia je dah la..xyah la nk tunjuk bil bagai..makan pun ala kador jer..sebab da makan kat umah...buat selit2 celah gigi..maklum la..banyak beborak,mesti rahang pun lenguh kan...?

Makan chicken wing yg cedap cangat,fries n mayo,kerang bakor,n air pelbagai rase 9 cawan,sumer RM28.90..ok la kan?lagipun kami ni sume sedang menjalankan misi berjimat cermat..pandu cermat jiwa selamat..
hikhikhikkk....

Tempat lepak yg open air,kami sangat suka!!kalo tintut tak tahu sapa punyer angkara..bole?

Jangan cakap la korang tak penah kintut kt tempat open air...hahahaaaaa....



Tuesday, February 3, 2009

UCU bosangggggg.....

busan gilak la beb!!!dok opis xdok kijo...adoyaii...takkan nak tido lak,kan..?aisehhh...
aarrrggghhhh...!!!! upload gambor kucen2 la..



yang baju ijau bukan kucen,tu tuan kucen..tukang buli kucen..nyampah!!

lovely Bibib..


I xde baby,so ni ler teman dok kat umah...terhibur gak la hati..huhuhuuu..



Google