Monday, September 28, 2009

Back on track...

Pergghh...lame giler ar tak ketuk2 keyboard...ketuk2 serai ado la..


Arini baru start keje..10 hari cuti...uissshh..tu pun macam tak cukup..
Kalo bole sebulan nak raya..pastu pakat ramai2 meragut rumput..; p
keje kena la keje walao dalam keterpaksaan..jiwa kumasih ingin beraya..
Walau tak beraya ke mana...huhuuu..

Ntah ngape la,tahun ni macam malas giler ar nak gi beraya2 nih..
Mungkin sebab cuaca..mungkin gak sebab Abang dari Pekan turun Klang...
So,cam lebih rela lepak kat umah..Yang dia nyer gi beraya sakan anak branak..
Aku plak over dok umah..

Alaaaa..nak gi mane pun..mane2 yang afdal aku
buat la..Umah adikbradik kena la pi...tu aku suka!!
Umah maktuo pon harus pegi ko...giler ape tak pegi umah maktua?

Firstly kena la bagi laluan adik manis kan....manis la sangat..kan..?
hakhaktuit..


Ni da malam 4..bj kurung ntah kemana..bju mlayu ntah kemana..
Motip gi braya ymah Alang,nak celebrate bday Abang,Ikmal n Fizi..
Senang ko...sekali harung..bajet pon tak tinggi..


Nak gka btau,aku sponsor kek..yippi!!!sronot..sronot..dapat blikan
Abang kek!!gelak besor dia mase nak hembus kek..ketrujaan melampau..


Adikbradik aku cam carta gak...Yang sulung,kecik,comei...
kecik,kecik,medium,besor,besorr,besorrr....Yang lebih R tu aku ar...
sendri ngaku..kohkohkoh...

Anak buah,abang ipor,suami sume dok layan tengkorok..
Rekod ar,ari raya pertama sume da gi beraya umah Ongah..
kalo tak,biasenye raya kedua baru gi sana...
Ade orang dapat sinar Ramadhan rasenyer...; p
Anak2 sedara yang da bujang2...
Sekejap jer korang sume da beso...Tapi Ucu tak trase plak makin tua...
owwhhh....mintak nyawaa!!!!!
Merasa aku jaga diorang ni mase kecik2...manja dgn aku,tp da beso nih,
pergghhh...melawan,loyar buruk,kaki pow,diorang ar...
Hafi Farhan the Racer,Iman,Fizi Farhan,Ikmal n the buddok tak mcm buddok tu,
Faiz Farhan..
Ehhh...anak sedara aku ramai lagik..tapi ramai yg tak masuk kamera...
Sayang sungguh la..uisshhhh...Tahun depan kena amek gambor diorang sume2 ni...
TAHUN DEPAN...???
Lepas makan,ramai gak yang jadik korban ketupat dan rendang Ongah..
KOma!!!


tak sempat baring pon ado..kengkonon orang tak prasan ar tu...ceh!!


Smpai hanyut kebawah meja pon ado...







Last sekali mestilah tuan tanah..
Hehehehhh...
SElamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin buat semua sahabat handai,
saudara mara yang terkadang tersesat di blog ini...
Mintak ampun jika ada terkasar tulis bahasa dalam blog ni..
Sesungguh kita manusia yang tidak lepas dari kesilapan...
-sekian-




Wednesday, September 9, 2009

Soping kuih jom..

Area Klang ade satu tempat namenye Kg.Kuantan..
Kat situ ade 1 tempat yg dibikin kilang mcm IKS..
dedulu famous dengan kuih bangkit..memang kompom terbangkit2
la body kalo makan kuih tu..sedap giloz...
Paham2lah kan..nowadays ni memang ramai orang jual
kuih bangkit..tapi kualiti kureng...
Yang ampehnye,aku tak tahu da tahun keberapa diorang ni beroperasi
menjual kuih2 pelbagai jenis..banyak..Tapi yang paling penting sedap..
Sedap ditekak aku..yerrr...





chocolate almond..Uda kate sedap..maka sedaplah maknanyer...
dio ni cewet gilo bab kuih..


kekuih lain pon banyak gak..macam2 ado...
bangkit beras,
bangkit derian,
bangit cekelet,
pendek kate,bangkit dia jer ade 5 jenis kalo tak silap pandang aku..




Kerepek pon pelbagai...aku tak beli,sebab takde napsu nak makan
kepek tahun ni..


Ghairah tol aku nengok kuih2 ni...hohohooo...
binawe jer bunyiknye bebulan pose ni nengok mkanan je jd ghairah..cet!!
Tapi siyes,Biskut Nestum dia sedap...gggrrr...
da tinggal suku balang aku kejekan...tu utk test je tuuuu..



Memang banyak ah..kena datang sendrik and survey sendrik...
giler aku nak ngingat name kuih pelbagai nih...
Tapi rega bole tahan..mampu beli gitu..
Dalam RM15 ke atas..ok la..
Yang bawah RM 15 pon ado gak..macam kepek2,asam2 kecut kan..
Eh...lupe la nak amek gambor bebudak kat luor tempat ni khusyuk benor
kacau dodol..sambil kacau,dok atas kusi...bole?hahahaa...
punyelah da tinggal kudrat yang reserve2 jer..
ishh...sape2 yang kepingin,koling2 la i yer...
i'll be right here waiting..ecewah...ayat cam gelik2 jer..

help meeeeeeeeeeeeeeee....

Kalau orang nengok,sure dia kate,
Elehhh...mana ade banyak...sekelip je bole siap...
Very the ...kan..?
Memang la..tu bagai profesional...aku amatur...
memang stended camtu...




Sampai bengal2 la kepala ni sebab tak cukup tido..
Bila da tido susah lak nak bangun..gitu...
Harap2 lepas pose tak la beprangai begini..; p



Baju ijo = tuan punye tau la..
Mug = ape?ingat jogging je haus?jait baju pon haus gak..tensen taww...
tissu roll = lap peluh,lap ingus,buat pelupuh kucen kalo manjat2
balm = nak sapu2 kat tengkuk kalo lelenguh menunduk lame menjait tu
bekas itam = ashtray Amir..
Pati halia Mustajab = huahahahaaa.....sapu lengan kanan,baru belen saiz
Cellulose tape = tak ku tahu ape motif benda alah tu kat situ..
Mudah2an siap pada waktu yang dijanjikan..
AMINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN...; p

Tuesday, September 8, 2009

adusssssss...jejeh ailioku..

Penah tak korang terasa macam nak makan lauk simple2 jer..?
Aku takat makan lauk biase2 ni memang da jadik kebiasaan..
Sebab kalo makan lauk macam2 ni,perut aku sure tak selesa..
Sebab sengkak..hahahhaaa...

Ade sekali tu,ntah brape ari pose la ni,aku tingin sangat nak
makan sambal cili,ayam goreng nasi and kicap...
Tetibe jer la dia serbu benak pikiran aku ni ...kecur ailio...
ayam goreng panas,makan dengan nasi panas,pergghhhh....
Sedap gilak...di tekak aku la...tekak orang lain mane aku tahu..kan..?






Ni sambal cili,takde nama khusus...tapi BIL aku kate name dia
Sambal Bumbu..Bahasa Jawa kot..
Meh bagi resepi....,
Cili merah + cili api ijo ( ikut sukati la nak pedas camner )
Bawang putih
tumbuk bahan2 dedua ni..
Kalo takmo tumbuk,bole blend pakai blend yang kering..TETAPI...
jangan hancur sangat..sebab kang nak goreng..
Panaskan minyak,tumis la cili tadi...Minyak jangan la sikit sangat..
macam kita nk buat sambal tu..agak2 la ...
pastu masukkan la asam keping..garam..kacau la...
pastu agak2 la masaknye.. ( agak2 lagi....)
Tukor la name sambal ni,SAMBAL TAK HAGAKHAGAK..; P

Berdosakah aku jika ailio aku kecur tetiba..?



happy bday skrulonggau...

Uhuk...uhuk....hampir2 bersawang blog ni yo..
Bulan2 pose ni sangat la tak koser nk hapdet..
asal ade waktu senggang jer,aku kuorkan bju jait manik..
asal ade time senggang jer,aku bongkang...hahahaaa...
umpama takde umah tempat tido lagaknyer..
sangat kesian..anak dan binik sape la agaknyer..

Crita awalan sangatlah takde kena mengena dgn tajuk..
Tapi sebagai tuan punye blog,kena la mukadimah crita
tuan punya,ye dak..?sesukati dan sesedap rase..


30hb tu ari,birthday budakskrulonggau...
NAK TAKNAK (dalam ejaan sengaja aku besaukan )
kitorang buat gak la..tu pun sebab kitorang kesian la..
memang kesian bile tetibe tanye 'bday saya nk celebrate katne,kak?' ; p
Menitik2 airmata aku dgn CikCiti mendengornye..
Bagai tak tertahan2 rasenye..betul2 main kalbu ayat tu..
Tak ahhh....kecik lak ati budak ni kang..Akak gurau jer la..
Sokseksoksek dengan CikCiti,maka kitorang blanja dia makan..
Lepas solat Tarawih...dia la...bukan kitorang...
Kitorang off..gitu...**wink..wink..**

Teperanjat kingkong dia tengok kitorang orderkan air utk dia..
Beza tul orang belakang dengan mug tu...besaq gilak!!
Selamat Harijadi ke 24..
24??24??
cehhh...saje je nak iklankan umur...
Semoga panjang umur,dimurahkan rezeki dan
dipertemukan dengan jodoh yang baik...
AMINNNNNNNNNNN....

Tuesday, September 1, 2009

Cerita Rojak..1 Malaysia..

Tajuk jer 'Rojak'..tapi takde rojaknye..Usahlah terliur..
Ni citer pasal rojak = campur2....
Akak kena campur sume citer dlm 1 tajuk mengkala Akak tersangatlah bz...kater ko..; p

Pepagi gi keje,mata akak ni,nenoneno..ngntuk jgn cakap la..gilerzzzz nyer ngantuk..pening bagai..Imagine la orang yang memang kejenye sepanjang tahun menjait manik...tabik spring la korang..Memang takjub Akak neh..

Lagipun aku sebenornyer,sibuk becucuk tanam kt FB..mane nak menjait lagi..Layan becucuk tanam yang takde hasil..bleh..?best gak tgk dari ladang yg kosong,tetibe ade pokok la,buah la,umah la dan segala bagai toknek dlm tu...
Sid nyer ladang terbaekkkk siuttt...hahahaaaa...
Taksub giler budak ni kt FT...hahahaaa...siap ade sungai bagai..giler ah..
Akak sendang berusaha meningkat hasil tanaman Sid... ; P

( bajumu dalam Q lagi...sila bersabar sesabarnye.. )


Okeh...1st citer si jantan ni..
Ya ampunnnn...degil bangat..asik nak kuor umah jer..
bukan xmo bagi,kang nk kena mandikan..aku lemaslah mandikan dia,bulu dia giler lebat,susa nak kering..pastu susa lak tu nak lap..gelinjang sana sinun..
tapi kengkadang aku bagi gak kuor..Siann...dia pun tau busan..
Cube aku dikurung dalam umah..adehhhhhhhh....mau kopak pintu sebagai..


Malam ntah biler,kuor dengan Alang..Layan kopi kat MIZA KOPITIAM
kat sksyn 7..ok la rasenye..bole la..nak lepak kat PAKLI KOPITIAM,punye la ramai umat..Ok la tu..tolong orang kita..


Membelai kete...


Ari SAbtu nak cuba lak la berbuka kat luor..Da penat dari pagi asik menjait,mata pun tak dapat beza bawang putih n bawang merah..;p
(alasan kabaret tul..)
Tapi frust la bile ayam masak itam dia manis bangat...sib baik la kaver dengan ayam goreng..takla frust yang melampau nak meratap bagai kan..?
Eh...ni bukan nasi aku!!Ni nasik Amir..aku tak makan sotong kurita bagai ni...cuit2 bole.Aku amek ayam goreng n sayur jer..pastu kuah2 cikit2..


La ni,hari2 ujan kan..?Petang aku tak kesah sangat la..
Tapi kalo pepagi tu,aduyaiiii....bagai digam2 badan kat tilam..susa tul la nak bangun..
Tu satu hal..pastu kang on the wat tu,lagik satu hal..jem melampau2 la kat PK..bisa bonarrrrrrrrrrrrrrrr la nyakitkan ati akak ni..


Pelanggan nak patern ni..maka buat la...da jadi cantik gak..mcm anyaman..
sapo laie nak puji ...hihihiiii...yerrrr.sangat perasann!!!!


Santek tak...? Comei jer...buat kepit kat tiak..titititiiiiii...
Tak mahai ....sepoh hengget jok..
Waterproof lagik tahuuuu.....



Pantang nmpak beg ketas,beg pastik,handbag..Mesti dia nak survey ape ade kat dalam.Sekali aku sauk masuk dalam tu...hamek ko..dok ler situ..

Panjang kan citer N3 kali ni..( panjang ker...? )
Bole la...kira aku berjaya la buat N3 kali ni..gigih kooooo...
Nak nyiapkan N3 ni,serasa aku,da 3 kali aku tertido..punye la stim bijik mato neh..
Siap masuk bilik conference lagik...hahahaaa...dulik!

Kay la uols...Semoga Ramadhan ini membuka hati dan minda justeru melembut dan menyuntik kesedaran dalam diri dan hati..
Moga2 keberkatan jua yang kita dapat dalam Bulan mulia ini...InsyaAllah...
Google