Friday, September 26, 2014

Bukit Lopo, Hulu Langat.

Sesekali meregang urat, memang siok.
Part paling haru bila memasing nak tunjuk aku kuat.. aku kuat. Toughhh gitu kan?
hehehehe...
I is memang sendu la bab panjat bukit. Tapi nak ikut gak. Last pegi tahun 1914 masehi kot. Yakni last year. Broga.
Ingat? 
Ya.. harus tak ingat. Sebab ahkak pon tak ingat ada post ke tidak.
Seperti dijanji. Waktu, titik pertemuan di meterai.
Seperti dirancang, alhamdulillah sampai seperti dijangka walaupun hujan.
Err.. macam malas nak taip. Sebab kang lepas gambor sekeping nak taip lagi. kan?
So...
Layan gambar mohh..


Memula marilah kita briefing dan membaca doa semoga selamat naik dan selamat turun.
Selamat diperjalanan, dipermudahkan.



Belum apa-apa da melanggar pantang. Memetik buah dukung sepanjang jalan mendaki.
Tu yang daki sepatutnya sampai 1 jam setengah, jadik 2 jam lebih.. puiii!!
Ni lagi sebab kenape jadik lambat sampai.
Niiii la sebabnyaaaa...



Gagah je jalannya kannn..
Ko tungguuuuu kejap lagi!

Disinialah bila dagu bertemu tanah. hahahaha...
Tak malu ku akui, sebelum sampai sini, 3-4 tempat aku teroka dan kaji daun2 dan tanah2.
Mengkaji rata muka bumi, mengkaji flora dan fauna.. :P


Acara mengarah biasa.
Acara gelakkan orang pon biasa.


Nampak Ahkak dikejauhan?
Tengah tarbiah peserta agar jangan putus asa.
*Sambil duduk dan bersilang kaki*

Posing tu penting sebagai bahan bukti, tak gitu Poah?
hukukhukkk..

Guide tak perlu bayar.
FREE.


Take 5.

Ehhhhhhhh..
Tetiba da sampai aitejunnyaaa..
Meowww..
Sejuk Baq hanggg...


Posing kebongkakkan namanya.
Andailah dikupas susur galur perjalanan nak sampai ke atas...adehh..
Pedih ulu ati.





Ok. 
Da menghala turun lak.
Takyah nak kupas sangat apa jadik lepas tu.
PUIIII sangat..
Berkali2 tergolek.
Cuma bahan bukti je takde. Kalau tak memang mendapatlah jadik bahan seumur hidup.
Turun la 3 kilo.
Tapi da nak cecah seminggu ni, naik balik.
So?
Tak reti2 nak repeat??
Soon.. minggu depan la..
Err.. tak sure.. nanti la.. hagagagaaaa..


Thursday, August 28, 2014

Salam...

Pejam celik..
pejam celik..

Pejam...

Pejam....

Pejam...

Punya banyak bulan gak la pejam..
La ni baru nak celik..
hehehhee..

Namun begitu, minat menaip tu tetap ada.
Ku alihkan ke aplikasi lain..
Live punyerr.. memang sah2 ada yang menjawab kalau kita menceceh..

2014..
Indah sungguh Ramadhan tahun ni.. Indahnya dilengkapkan lagi dengan misi jejak kasih kengkawan sekolah.. Punyalah dasyat impaknya!

Sapa kata Aplikasi whatsapp, wechat, telegram dan lenlain membawa keburukan total?
Ikutlah cara mana kamu pergunakannya, ye dak?
Baik peginya, baiklah jadinya..
Camtu gakla sebaliknya. Berbalik pada hati..

Seronok berada dekat dengan mereka di dunia chat..
Kami gelak.
kami gaduh.
Kami sentap.
Kami berbincang.
Nasihat menasihatkan..
Tapi lebih pada soul theraphy.. Menceriakan..
My happy pills..
and bla..blaa...blaa...



Lovely frens..








Acik hepiiiiiiiiii...

Yepiii...

Yepiiii....

Alhamdulillah..

Burrpp.. #eh

Wednesday, February 26, 2014

Team Building.. best bohh!!


Permulaan 2014 yang sangat awesome..
kami gi tema building..
Kami belajar sesuatu..
Kami peroleh sesuatu..
Kami belajar apa itu FITRAH.





Friday, December 6, 2013

End Year post.

Salam sejahtera.. *tutup muka*
Bersiaran kembali secara sendu ..
Al-maklum, musim hujan..*tutup muka lagi*
Sesekali ujung tahun ni sebelum capai azam baru,
kita ambil la pendekatan secara sihat, iaitu
UPDATE PENGHUJUNG TAHUN!!
whooohoooo!!
Maka, secara rasmi, kita hayati post2 terakhir sebelum
ketemu tahun baru, insyaAllah.
*lambaian ratu*

Nov-Dec penuh dengan acara pejabat.
Bukan aku la, tapi untuk kebanyakkan staff, boss khususnya.
*macam nak taknak angkat tangan kat bahu*
Jadi adalah bernasib baik kalo name ko ter list dalam carta..gituuuu..
End year, family day.
So, Awal tahun kita update, lokasi dan situasinya.

Pengakhiran ucapan,
Selamat meredah hari2 terakhir 2013.
Semoga ada azam yang tercapai.

PAda yang tersentap, teraniaya, tertipu, terpesona khususnya dengan Ahkak,
Ahkak mintak mahap banyak2..
Maklum manusia itu kadangkala bole berubah sekelip mata.
Harini kite dok sesama bole ketawa bertepuk terajang bagai, tetiba..
Esok ko pandang pon tak hingin dengan kita.
SEBAB??KERANA??
Kita tak tahu bila kita akan berubah..
Aku sayang semua2 kamu..
MAAFKAN AKU...


Nampak disitu? ketekunan ahkak?
Gelak je lebih sebenornye ..tihh..tihh...
 Yang tembam tu ahkak la..
Kbai..

Wednesday, November 6, 2013

Hai.. saya kembali.. tapi entri sendu..

Toleh kanan, toleh kiri... hahahaha... 

Lama giler neh tak update blog..

Saya sihat..

Cuma merindu orang jauh jer.. :'(

Aku ni tengah gigih nak belajor cara-cara nak membelog dari henpon..

Kesian.. Jauh bertiang2 tercicir..



Wednesday, January 23, 2013

Salam Semua.. :)

Salam buat saudara saudari cikebomcikebom sekalian..
*tampor2 muka*

Bersiaran kembali setelah abes bertapa.. hehehee..
Busy dengan sifat kemalasan bagi insan2 macam ahkak ni, biasa, kan?
Banyak kerja tu tak kesah sangat, tapi bila datang malas nak membelog, tu memang tak bleh blah la kan..
Dan aku tahu, ada yang menunggu update terkini.. kannn...? *kenyit2 mata*
Aku ni kalau boleh bende2 sweet2 pasal idup, takmo ler share sangat kat kat blog dah.
Nanti abes sweet, sepah dibuang merata-rata.. :P

Khamis lepas bersempena dengan kedatangan boss baru, kami adakan majlis doa selamat, tahlil sekaligus.
Part aku, oder makanan.. memang terbaiknya pilihan.. Bukan pilihan makanan. 
Tapi, pilihan orang yang mengendalikannya. ppprrffttt.. Sesuai kan? tengok saiz ler.
Lagi besor badan ko, lagi tinggi peluang ko nak memikul tanggungjawab ni..
Dyla Md Zin, ko mampu?

Apa yang kami harapkan, projek kami lepas ni, sukses... Insya Allah..
Boss baru amat best dan sporting. Banyak membantu walaupon ada bende2 yang dia pon blur lagik..
Yang penting, walaupon boss, dia nak turun padang tolong anak2 buah, belajar dari anak2 buah.. 
bagus kan?

Ok lah.. Doa2kan semoga lepas ni rajin hendaknya ahkak berbelog.. Kalau sebelum ni ahkak amek masa 9 bulan untuk update yang terbaru ni, mana tau lepas ni kurang dari 9 bulan. Mungkin 8, 7, 6 bulan baru ade update.. tihtihtihhh...
Aku doakan supaya semuaaaaaaaaaaa insan2 disekeliling aku bahgia selalu.. DAN.......,
tidak terputus bayaran intenet nye..
    Motip?
Mari kita pikirkan ape motipnya..





Friday, April 6, 2012

G.I.L.A...

Malas sungguh kalau dah start dok tengok cite Korea ni. Bukan malas ape, malas nak senyum..Penat..
Asik gelak, pastu verangan2 gitu.. Sib baik la laki paham bini dia tak brape nak normal kalau start tngok cite Korea..
Dikalangan kakak2 angkat, adik2 mahupon sedara mara memang ada yang obses cite Korea ni.. Sampaikan kat pejabat pon ade yang pepagi da sampai Korea.. Takyah susah payah booking tket, dok berjam2 dalam flight.. Search je kat maaduu.com.. ko pilih la cite ape..
Cerita 1st yang buat sewel tengok Korean movie ni, cite Full House. Crita tu memang boleh buat orang sewel gelak sensorang. Masuk ni ntah da brape kali aku dok ulang tengok cite yang sama. Crita Korea tak banyak yang aku layan . Yang betul2 best, yang member2 dok tengok pastu gelak mcm nak terkencing je aku layan.. Crita sedih2 sepanjang crita memang aku tak layan.. Layan cite2 kelakor jer.. Tu pon ade jugekk babak2 sedih sampai laki kate aku sewel sebab menangis tengok komputer. Selalunya aku pakai headphone, tu yang tetiba je airmata meleleh.. Gembeng! ppfttt..!!




Minat aku kat Bi-Rain ni!! tapi sekarang gi army macam PLKN la kalo kat Mesia ni..Kat Korea wajib ler kena pi .. Tak kira la ko anak soletan ke, hagong ke, aktor ke, apek jual ikan ke..
Ensem tak? adehhh...cair dowh kalo tengok depa senyum...aipppp!!!
Ada yang sampai begaduh kat BBM group sebab berebut nak tittle Mrs.Lee...ammahh!!
yang letak status Ms.Lee pon ado...hahahahaaa...naya aku kalo Miis Cemepit aku baca entry ni..mamposss!!


Aktress paling jelita kat mata aku..Tak kira la brapa ramai lagi yang comel2,aku tetap pilih dia..
Penah tengok Autumn in My Heart? giler sedih crita tu..Dia la heroinnya..Masa tu dia cam chubby sikit.. Top aktress kat Korea.. Full House dia la heroin ganding dengan Bi-Rain..Aduhhh.. sweet sangat dia dalam crita tu..

Sekarang ni aku tengah layan Pasta..Best gak crita tu..Heroin tak lawo sangat tp bole la.
Crita sebelum tu, aku tengok Boys Over Flower, Coffee Prince..Sebelum tu aku tengok Full house..Ehhh..banyak plak movie da tengok..tak prasan plak..hihihi...
Sape2 peminat crita Korea ni, aku sarankan makan la pil penenang. Sebab lepas tengok crita Korea ni,selalunya mood akan jadik tak tentu hala..Sebab mau dalam seminggu ko asik senyum, dok terbayang2 muka hero dia..siyes!!
Aiigoooo!!!


Sunday, March 4, 2012

Layan gambar, cerita sesikit sajo...



Nun di kejauhan, Gunung Kinabalu yang samar2 dalam kepulan awan menebal..
Sedeyy....
Dapat main cak-cak je nak nengoknya..
Jadilah, kan...dari tengok kat gambor majalah..;p
Seikhlasnya, pemandangan memang menyentuh kalbu..Cantek sangat..
Kalau diberi pilihan, aku nak jer dok Kundasang. Tenang, nyaman..
Tapi bila mengenang balik kemain payah nak nyampai ke sana, adalah kimsalam sajo..
Tak bersesuaian dengan jiwa yang dekat dengan sanak saudara..Gitu...hihihiii..
Ada jodoh, bakal sampai lagik. Kali ni mau naik atas pulak..Ape barang tengok kaki

jer...hahahaaa...
Terkocoh2 mengejar masa dengan meetingnya, maka dapat tengok dari kejauhan dah cukup gempak bagi jakun cam aku ni..
Sekian untuk tahun ni..Ada nasib, jumpa la entry2 baru yang entah bila kan menyusul tiba..

peace! ;)



Friday, February 3, 2012

Selamat Tinggal Choki...


Makan masa gak nak start crita ni..Sebab setiapkali aku teringat, mesti nak meleleh je airmata.. Rasanya setiap orang yang rapat dengan aku, tau apa kecintaan aku.. Selain dari manusia, aku suka kucing.. Memula memang agak liat nak bela memandangkan aku takut tak terbela.. Tapi dek sebab kitorang suami isteri punya minat yang sama, gagahkan jugak amek Choki kat umah mak Amir.. Bermulalah rutin harian macam gak menjaga anak..:)

Bangun pepagi, siapkan makan, tempat membuang dia.. Pastu bole la sesiap nak pi keje plak..
Macam tu berlanjutan dalam 6-7 bulan.. Tido pon kengkadang nak menyempil.. Dia manja, dia cerdik.. Kengkadang nak pi memane memalam, memang dibawak, dok la dia kt belakang sambil tengok panorama..:D
Klass ko Jah..!!

Sedih jer muka kan? Masa ni malu2 lagi.. Amek gambor dulu sebelum bawak balik umah..
Dalam pikiran, bape hari ler tahan hayat ko ni.. Macam tak sihat jer...


WAhhhh!! gitu..King kat dalam umah..


Kami sediakan tempat yang selesa untuk beradu...:)
Macam baby2 gak laa..,kan?

Masa ni, Tuhan je la tau camne seksa dia dok cengkam bahu aku sebab tak mau kene injit dgn vets..kemain kuat dia tahan badan kat badan aku..Udahnya 3-4 orang yang pegang dia, siap dengan kene serkup badan dengan kain..Ganas giler..Kekecik, redho je kene vaksin..
Vets tu sampai ke hari ni, ingat kat Choki..

Lumrah alam kan, yg idup kene la berpasang2an.. Ksian tengok dia temenung2 sensorang, aku mintak kat Alang sekor kucing buat teman.. Seminggu gak la jenuh aku nak memadankan depa..Asik becekau jer..Last2 gini la jadinya... sweet sgt..dia punya sayang kat Bibib ni, memang kelasss..!! mana Bibib pegi, dia ikut..Mane Choki pegi, Bibib ikut....hihihii...lomantik maaa...

Dia jadik teman kalo Amir keje lewat.. Priority memang dia.. Kucing lain pon aku sayang..tapi manakan sama dengan dia..istimewa di hati..

Akhirnya, 25hb Januari, dia pergi selama2nya...Pergi yang abadi..
2-3 hari dia dok melayan sakit..Sakit batu karang kate doktor. Sebab tak boleh nak kencing..Peluang operation 50-50..Tak sempat nak bawak gi vets..
Rasa tak sedap ati aku pagi tu, memang mengena.. Membuak2 je perasaan nak balik umah..
Tak sempat tengahari, aku balik gak sebab dalam kepala hotak ni asik pikir dia jer..
Bukak pintu, dia terbaring kaku.. Agaknya baru mati.. Pagi tu, dia baring depan pintu macam tak bagi kitorang gi keje.. Agaknya nak bagitau, ' takyah la pi keje, da nak mati da ni..'

Da sampai ajalnya..Aku redho walaupun sedihnya sampai ke hari ni masih terasa..

Baka terakhir dari Choki... ChiWiWi...jantan..exactly sepesen dengan pangai bapaknya..
Tido terlentang kalo kenyang, suka tido nak meleser.. manja...



Kalau ikutkan memang da banyak kucing yang mati..Sedih tu memang sedih..
Tapi perginya Choki macam melebarkan ruang kesedihan kat dalam hati ni..
Walau macamanapon, itulah lumrahnya...hidup mati, PASTI.. LAMBAT CEPAT, PASTI jua datangnya..

**** selamat berbahagia disana, Ucu n Abang sayang kamu****




Google