Friday, January 22, 2010

Markisa owhh Markisa..

Pernah jumpe buah Markisa?
Sumpah ni ler first time aku nengok buahnya.Pernah minum jusnye ntah bertahun dulu.Tupun mase gi Medan.tu la sekali dalam 34 tawun..34 tawun kah?Tua ko Yaya yer..ihhh..ihh...da patut sangat la mula sedor diri..mana2 yang tak betul,dibetulkan.Yang kurang di sempurnakan,yang lebih dihulur2kan..Lemak lebih,maukah?;p


Nampak buah yg kat gunting tu?tu la bentuk asal sebelum kena cabul..

Al-kisah buah Markisa ni,pokok ade kat laman umah arwah atok.Punya la takde sape yang tau buah ni bole dimakan.Cuma si penanam je yang tau.Aku taktau ape motif dia mendiamkan kelazatan buah ni.Masa kenduri tu ari,Maksu yang tegur ni buah Markisa bole makan,isi sodap..digolak eh anak2 sedargho yang hampir nk jadi duraka..kojam tol la bebudak ni..kocik ati maksu tu hah..( kono ckp noghori sobab moksu ni org Seri Menanti ; p )
Sakit ati makcik tu sbb kena gelak.Dandan tu dia amek gunting.Bukan nak cocok orang.Tapi dibolah eh buah tu.Humang aiihh...Isi ehh..anak2 sedara yang pra durhaka ni sume menerai.WAhhhh....terkesima kejap..sedap katenye..
Haaaa...hamek ko..Udah la la ni,buah yang dulu tegolek2 dok atas tanah sampai busuk udah dijaga dengan rapi..Tak meraso la ekau Moksu nk makan dengan senang lenang.Padan muko..SApo soh btau.kalo tak,dapek gak ko pulun sensorang.
BTW,rasenye masam2 manis..dap..bagi yang suka masam la..dia lagi feel kalo pakai straw..perrgghhhhh..melekatttt kat tekak..pastu mata kecik2 nahan masam..Cesss...ngences ailio akak..!!

YA SUDAHHH!!!

No comments:

Post a Comment

Google