Thursday, March 24, 2011

Misi menyelamat ..

Dalam 3 minggu lepas ade la sekor kucen ni kene gigit dengan anjing kat gudang belakang tempat keje aku ni.. Ksiannye la hai... Kitorang memang da bajet umur dia pendek ler sebab napas pon da slow,suara tak kuor.. Tau je la aku ni kan cmner, bukan bole tengok binatang cenggini.. Kesian aku memang over nyer la.. Kena gigit ari Khamis,tokei kantin kat opis aku ni amek la letak dalam kantin dia.. Segala bagai tok nenet dia sapu kat luka kucing tu. Tapi tak berubah gak.. Masuk ari Senin benyawa lagi aku tengok.. Tapi masih takmo makan.. minum pon aku tolong titis kat mulut dia..

Ni takleh jadi ni.. Takkan nak dibior jer.. Binatang pon tau sakit.. Aku nekad bawak dia gi kinik hewan! Aku masukkan dalam kotak terus je pegi .. Sib baik tak ramai orang. Attendant kinik tu tu pon baik orangnya.. Dibersihkan kucen tu,bagi injeksen,bagi antibiotik bagai.. Sume dia buatkan.. Terharunya la haiii...

Walaupon bukan kucen sendri,tapi selagi dia tebaring kat kantin tu, camne aku nak makan, memang siyes asik tingat dia jer..


Camni la keadaan dia time aku bawak gi kinik tu.. tebaring jer. suara pon da kedalam je bunyiknya. Ishkk... sedihhh mak...


Yang kerak2 kuning tu sebab mamak kedai tu dok calit kunyit kat ctu. Da berkali2 ditepek, jadik keras ler. Jenuh gak la attendant tu membersihkannye.. Moga kebaikan dan keberkatan hasil kerjanya..insyaAllah..




Ni la rupa lobang kat belakang kucen tu..


Selang esoknya, aku belikan la makanan lembik ni.. Kemain gelojoh dia makan.. :)
Alhamdulillah...

Tapi sampai ke arini, dia masih tak leh bjalan.. :(
Menginsot2kan badan je kalo nak gerak.. Tapi kat situ je la..
Takde la bole gerka jejauh..
Kat bawah rak TV mamak tu la dia lepak..

Kalo orang lain, tak tau la nasib ko kucen...
Mujur ade mamak tu nak tolong jaga..
Kalo ikut hati,nak je aku bawak balik..
Tapi ngenang kucen kat umah tu yang tetibe bole tukar pangai jadik Komodo,
baik lupakan je la hasrat tu..
Depa kalo tengok kucin luor,meroyan semacam..show off kate orang putih...
hihihihhii...orang melayu kate, menunjuk prangai ler tuuu...

Aku harap kucen tu bole la bejalan balik.. Macamana rimas kita ni tanpa bergerak, kuceng apatah lagi,kan? Dia da la jenis yang merayau jer..
Isshkkk...sedih la pulok...

:'(

2 comments:

  1. hurm.. ciannya kat die.. x sampai hati kan nak biar die sakit melarat mcm tu... semoga die cepat sembuh n boleh jalan mcm kucing normal...
    dan juga semoga kebaikan yang yaya lakukan diberkati olehNya.. Amin...

    ReplyDelete
  2. T/kasih sudi tolong kucing tu... Mudah2an diberkati hidup haya yaya sekeluarga..amin. Nak folo kat mana, yer..?

    ReplyDelete

Google