Makan malam kitorang mlm td hasil belian di Sungai Besar..Mentaram...
rupe dia mcm lala yang versi beso..tp panjang..isinye mcm pepahat..( penah makan ke..?)
orang cino panggil bamboo lala..tp mentaram ni bagi aku,rasenye mcm kupang..ishhkk..susah la nk describe..kena try...
kalo memang tengah musim mentaram ni,rega sekilo dlm RM4..kalo bkn musim bole cecah RM12-RM14..begantung kepada gerai yg jual..ikut saiz gak la..
TAPI.....makan kena berhati2 dgn pasir kt dlmnye..bg pengidap batu karang,amatlah diingatkan,
makan kena beringat..ala kador je udah ler...cengkerangnye pn lembut..x mcm lala..so,sebelum masak,elok ler rendam dulu dlm air garam..
mentaram tak buleh la simpan lelama kalo da beli tu..pling lama,1 ari je..sebab bau dia cepat busuk..makan pun ala2 loya plak kang..
meh aku bg resepi cner nk masak..cewahh..pepoyo jer.
bahan2nya :
cili kering - 6-7 tangkai ( rebus pastu tumbuk)
cili api ( ikut pedas )
bawang putih & merah ( tumbuk/hiris )
serai ( 3-4 btg diketuk )
garam
cara2nya :-
tumis cili,bwg..pastu masukkan serai..tumis smpai kering..
takyah letak air..
masukkan mentaram yang dah di tos airnye..
gaul je la..masukkan garam..selesai...
bole makan beramai2..
gatah pon sodap..
ish, ish, ish....sedaq nyer kak yaya makan malam tadi yer....aku makan sambal sardin ngan belimbing buluh jer....(huhu...a'eh buluh gak yer tak?)
ReplyDeletenanacd : sedap mmg sedap..tp kena jejaga..kolestrol very up2 on the way tau tak..
ReplyDeleteaku tak rela kena BP la daling...
bkn mentaram...MENTARANG... hehehehhehe
ReplyDelete