Wednesday, March 4, 2009

Memori itu...






Ni arwah Abah...sedih lak nak mula kan..?Abah sorang yg sangat cool..
x penah tinggi sore kt anak2..
Aku penah sekali la kena libas dgn tali pinggang sbb ikut kengkawan mandi kat air yang betakung kt depan umah orang....hahahaaaa....
tapi berbaloi libasan tu sbb aku dpt tracksuit sbb aku melolong mcm
lahabau jer..memekak...maklum ler anak bongsu,comei lak tu...hishhhkkk...ingat lagik aku reganye...rm69.90...kaler biru nila cair..
huuiiihhhh...time tu mahal giler kalo bli bju rega2 tu...tahun 80an..
sbb tu ank2 dia sgt manja kt dia..keje kt Imigresen Port Klang
sampai la pencen..dgn duit pencen arwah buat umah kat kampung..
Dia meninggal pada usia 62 thn akibat penyakit yg pelbagai..aku pun tak pasti yg mane puncanye..
yang pasti,sudah tiba ajal walau aku blm sedia kehilangan insan seistimewanya...
mase tu aku tgh tunggu result SPM..thn 92..
Arwah menghembuskan nafas terakhir pada 24/12/92..
Aku rindu sangat kat abah...semoga arwah ditempatkan diantara org2 yg beriman...aminn...


Ni arwah omak den...humak aihh....mase sihatnye arwah mak,tersangat la aktif..
kami bukan orang senang..ape jer yg bole jadik hasil,arwah akan buat dan bantu arwah abah..
temasuk ler jual tupperware..time tu mmg lumayan kalo jual tupperware..Uda aku merangkap
askot upahan..mane jer dia pegi,Uda ikut...
Arwah mak tersangatlah garang ya rabbi..!!kalo arwah abah,takkan la kena bedok,kan..?
dengan Mak,jgn ko mimpi tak kena bedok..bole?
arwah mak penah buat maraton kejor aku keliling berek sebab soh balik mandi..
nauzubillah aku time tu..mcm jantan!!hahahaaaa....
kengkawan sume pn jantan..hishh...biler arwah mak kena strok,trus jadi merudum ingatan dan pergerakan...
sebabkan Uda yang byk jaga mase kt spital,Abes sume org yg dtg jumpe mak dipanggelnya Ana( Uda )..x kira la ape jntina dia jumpe...mak..mak...rindunya org kt mak...Tarikh lahir mak x dapat dipastikan..sebab mak asal dr Pattani,diambil sebagai anak angkat oleh Tengku Laksamana Selangor time tu..tapi kami tak berapa rapat dgn kluarga Tengku atas sbb2 yg tak dapek dinyatakan..
Mak,sayang dan kasih kami tak mungkin pudar hingga ke akhir hayat...Al-Fatihah..




Arwah mak yg jaga cucu2nya..la ni,budak2 ni sumer da jadi mak orang...
cepat tul mase berlalu..sayang sekali arwah mak tak merasa tgk muka cicit2 dia...da 9 thn mak takde..tp aku masih terbayangkan saat2 dgn dia..

skema jer muka budak ni kan..?mulut nganga wajib...ailio je aku tak ingat meleleh ke tak..
jarak umur aku dgn abang ade la 6 tahun kot..abg aku pasan dia la yg last,sklai kuor lak budak ni..fotonk tul la kan..
abang anak kesayangan mak..sume org pasan sbb dia sorang je lelaki...



Puting tu,keperluan asas selain dari bantal busuk yg begentel2 bucunya...
kenapa begentel,usah ler ditanye..misteri nusantara tu..hahahahaaa....

Aku baru pakaikan budak ni baju..tak semenggah beno ghupe tak bebaju...
Kuda tu baru bli,tu yang sakan begambor dgn kuda..mane ntah datangnye kamera ni ek..kena tanye dgn Along ni..
Lagi satu,aku baru pasan org kt blkg tu..ape ke dibuatnye?dan siapekah orang itu...?ihh...ihhh...ihhh....



ni kat umah quarters..biase la org gomen..mesti dpt quarters kan..
kalo tak silap,time ni arwah abah baru masukkan tepon kat umah...asal nak begmbor je,mesti kat tepon...hahahaaa...time nak raya kot..byk kad2 gntung kat dinding...
Mto sape lak ni?rasenye moto Abg ipor aku kot...laju siouttt motor ni....
kalo tak,takkan kakak aku bole teselit tepi pasu mase start moto ni!!
ape taknye,start enjin,press minyak trus masuk gear 1..bole? ; p


pergghhh....pose nusuk kalbu tul...kurus giler kan?tak ku sangka cepat tul membiak lemak dalam badan ni...

6 comments:

  1. roy...sayu aku baca n3 nie...dahlah aku kalau dalam bulan mac ni pun mmg merindui sepupu a.k.a kawan yang sama2 aku celebrate birthday ngan aku. nie dah 4 tahun dah aku tak celebrate ngan dia......sob...sob...semoga allah mencucuri rahmat dan menempatkan diorang dengan orang2 yang beriman. Alfatihah..

    ha.....tapi last punya gambar bikin ati aku dub dap dup dap.....kurus dan rammmmpiiiiiinggggg.....mengigil aku...

    ReplyDelete
  2. nanacd : Al-fatihah...
    ko agk2 bole kurus cmtu blik ke?
    hhahaaaa....*pengsan*

    ReplyDelete
  3. wahahaah....kurus gittew...mcm wa dedulu...duh...bila leh kurus mcm tu gak ek..keh keh..

    ReplyDelete
  4. semoga di cucuri ..rahmat ke atas roh arwah mak and ayahh

    byk2 la sedekah fatiha

    ReplyDelete
  5. mummymyra : xdo makno eh...

    milia : aminn..

    ReplyDelete
  6. kak yaya... harus dolu2 memang sah gambar ngan tepon tuh,..hahahahah...

    dan semoga roh arwah ditempatkan bersama2 orang2 yang beriman....

    ReplyDelete

Google